Logo

Tusindgylden - Centaurium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tusindgylden - Centaurium

Tusindgylden er spinkle, oftest enårige urter, hvoraf 4 arter er vildtvoksende i Danmark. Bladene er buestrengede, æg- tillinjeformede, og blomsterstan­den er oftest sammensat af gaffelkva­ste. Kronen er tragtformet og fladkra­vet, femtallig, hvid eller rosafarvet. Støvknapperne er lange og bliver prop­trækkeragtigt snoede efter åbning og udtømning af støvet. Støvfanget har en trådformet griffel og et tolappet ar.

 

Arter:

Hovedtusindgylden (Centauri­um capitatum), 2-10 cm, er meget sjælden i Danmark og vokser på kun få lokaliteter. Planten har en bladroset ved basis og mere eller mindre ustilke­de blomster, der sidder i et tæt hoved. Juli-august.

 

Liden tusindgylden (Centaurium pul­chellum) er en spæd lille plante, 2-25 cm høj, der vokser på strandenge og af og til ved ferskvand. Planten har ingen bladroset ved basis. Grenene er ofte gaffeldelte fra basis og med tydeligt stilkede, meget små blomster. Juli­-oktober.

 

Marktusindgylden (Centaurium mi­nus), 10-40 cm, vokser på skrænter, i krat og høje enge. Denne plante blev af den gamle lægebogsforfatter Simon Paulli kaldt »Tusind dyder«, og plan­ten blev tidligere anvendt mod mange sygdomme. En lud blev brugt til farv­ning af hår samt som middel mod ringorm. Den friske plante sat på brændevin giver en udmærket bitter, der menes at være god mod gigt. Plan­ten er overvintrende enårig (vinter­annuel); den er glat og med en bladro­set ved basis. Den oprette, firkantede stængel er optil grenet og bærer mod­satte, ovale blade. De rosenrøde, sjældnere hvide blomster er samlet i en tæt, endestillet kvast. Juli-august.

 

Strandtusindgylden (Centaurium vul­gare), 5-30 cm, vokser på strandenge og er en overvintrende enårig urt med bladroset ved basis. Alle blade er linje­formede, og de mørkerøde blomster er ustilkede og ganske store. Juli-okto­ber.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.739 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her