Logo

Vandranunkel - Ranunculus aquatilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vandranunkel - Ranunculus aquatilis

Vandranunkel er en flerårig vandplan­te, hvis stængler er rodfæstet i dynd­bunden. Den har to forskellige slags blade: flyveblade og undervandsblade. Flydebladene er næsten nyreformede og dybt 3-5-fligede med rundtakkede lapper, mens undervandsbladene er meget fint opdelt i lange, hårformede flige og nærmest trævlede; de klæber sammen som penselhår, når planten tages op af vandet. Blomsterne er hvide, knoppen dog rødlig ved basis, og fremkommer i hobe i juni-august, hvor søer og smådamme kan være helt dækket af den hvide farve. Planten har normalt insektbestøvning; men det kan undertiden ved pludselig høj vand­stand ske, at nogle blomster under vandet hestøver sig selv uden at åbne sig. Vandranunkel er en meget varia­bel plante, som af botanikerne er op­delt i en lang række arter, ofte samlet under slægtsnavnet Batrachium, ud­ledt af græsk batrachos = en frø, fordi planten svømmer som en frø i vandet.

 

Vækstkrav: Vandranunkel er vildtvok­sende og ikke ualmindelig; undertiden anvendes den i private haver i naturli­ge søer eller bassiner. Den er meget smuk; men man skal sørge for at holde den nede i forhold til den øvrige be­plantning, da den ellers meget hurtigt tager herredømmet og dækker vand­spejlet helt. Vandhøjden er ret betyd­ningsløs; dens vegetative tilvækst bli­ver blot ændret i takt med afstanden fra bund til vandspejl. Selv på fugtig jordbund uden egentligt vandspejl kan den vokse; her udvikler den dog ikke undervandsblade, og flydebladene bli­ver mindre og ret kødfulde.

 

Vandranunkel (Ranunculus aquatilis) har hvide blomster, tråd formede undervands­blade og nyreformede flydeblade.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.954 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?