Logo

Vidunderknold - Sauromatum venosum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vidunderknold - Sauromatum venosum

Vidunderknold har sin naturlige vok­seplads i den dybe skygge i de afrikan­ske og asiatiske regnskove; det vanske­liggør en dybtgående undersøgelse af den bemærkelsesværdige plante, som man endnu ikke ved særlig meget om. Dens slægtsnavn er afledt af græsk sauros = firben og fortæller, at det lange, tynde hylsterblad med de vidun­derligt farvede pletter minder om et firben.

 

Vidunderknold (Sauromatum venosum) er en skyggeplante, der hører hjemme i den tropiske regnskov.

 

Der dyrkes kun en enkelt art af vidun­derknold, Sauromatum venosum; den er hjemmehørende i Himalaya og blev opdaget allerede i 1774. Planten har en forholdsvis stor, glat, ca. 15 cm bred knold. Om vinteren og foråret udbydes knolden af og til til salg, og det angi­ves, at den blomstrer uden vand; oftest er navnet samtidig fejlagtigt opgivet til at være Arum comotum. Planten blom­strer uden at være dækket af jord og uden vand tilførsel. Den kan anbringes i en vindueskarm eller på et bord, og inden der er gået 14 dage, kommer blomsten til syne som en opadsnoet slange, der er vinrød med gule pletter. Den smalle blomsterkolbe er omgivet af et stort hylsterblad, der består af en indtil 30 cm lang, smalt tilspidset, bag­udbøjet, fri, purpurfarvet pladedel; der er et meget langt, smalt, cylinder­formet, goldt stykke i spidsen af kol­ben. Blomsten udsender en gennemtrængende, ubehagelig duft og er ikke rar at have i stuen.

Efter blomstringen kan knolden plan­tes udendørs i april, f.eks. i en stor potte. Knolden lægges 8-10 cm dybt i en humusrig, næringsrig jord. I løbet af sommeren udvikles den meget dekora­tive plante med lave, plettede stængler og op til 50 cm brede, sammensatte bladplader. I løbet af vækstperioden skrumper den gamle knold ind, og der dannes oven på den gamle en ny, som af rødderne trækkes ned i samme dyb­de i jorden, som den gamle knold havde; tilsvarende trækrødder ses også hos f.eks. krokus. Efter den første nattefrost tages knolden op og overvin­tres tørt og frostfrit.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (21 stemmer)
Siden er blevet set 9.376 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1209502-03-2018 21:15:50 Hanna
I would like to buy 200 large corms of Sauromatum venosum for research.
243505-09-2013 12:51:49 haveABC
Hej Alice. Vi har ikke salg, kun informationer om planter m.m.
243605-09-2013 12:35:07 Alice Skov
Er det muligt at købe Sauromatum Venosum hos jer og hvad koster den .Venlig hilsen Alice Sko0v

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her