Logo

Wulfenia - Wulfenia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Wulfenia - Wulfenia

Wulfenia er opkaldt efter den østrigske botaniker von Wulfen (1728-1805). En af arterne, Wulfenia carinthiaca, den kamtiske Wulfenia, findes på et meget begrænset område i de østrigske, ju­goslaviske og italienske Alper, hvor man mener, at den er blevet »agterud­sejlet« i tertiærtiden, da isen trængte frem nordfra; den kärntiske Wulfenia skulle altså være en forhenværende tropisk eller subtropisk plante, som har haft modstandskraft nok til at overleve istidskulden. Det samme gæl­der Wulfenia baldaccii, som man sene­re har fundet i de albanske bjerge. Wulfenia har en tyk rodstok med en roset af store, aflange, rundtakkede, mørkegrønne blade, mens den 10-30 cm høje blomsterstilk bærer bitte små grønne blade og en tætblomstret, ensi­dig klase af blå eller rødlige blomster.

 

Vækstkrav: Wulfenia er bjergplanter, og nogle af arterne vokser bedst i en klippespalte, mens andre vokser på alpeenge eller i en skovbund. De fore­trækker halvskygge og trives bedst, når de har det temmelig fugtigt om som­meren og tørt om vinteren. Alle arter af Wulfenia er velegnede til det alpine hus; men de kan være vanskelige at fremskaffe. Formeringen sker ved frø eller deling; frøplanterne bør tilbringe de første år af deres liv under glas.

 

Wulfenia carinthiaca kan med held dyrkes på et beskyttet sted i stenbedet, men trives bedst i et koldhus.

 

Arter:

Wulfenia amherstiana stammer fra Himalaya og har små, blålilla blom­ster i juni-juli. Den bliver ca. 20 cm høj, og blomsterstilken er bladløs.

 

Wulfenia baldaccii har man først ret sent fundet i de albanske kalkbjerge; den bliver 10-15 cm høj og bærer kun enkelte små blåviolette blomster i maj-juni.

 

Wulfenia carinthiaca har blålilla blom­ster på ca. 30 cm høje stængler i maj­-juni. Det er en kraftig og frodig art og nok den bedste til et stenbed i Dan­mark; men alle Wulfenia-arter er liebhaverplanter, som kræver en særlig indsats.

 

Wulfenia orientalis fra Tyrkiet er en meget smuk art med mange store stilke i maj-juni. Den kan kun anbefales til alpint hus.

 

Wulfenia suendermannii er en vellyk­ket krydsning mellem de to europæiske arter Wulfenia carinthiaca og Wulfenia baldaccii. Den er rigt blomstrende og kraftigtvoksende, og hvis den kan fremskaffes, kan det anbefales at for­søge den i stenbedet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.378 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her