Logo

Fresia - Freesia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fresia - Freesia

Fresia er hjemmehørende i Sydafrika og er via England kommet til de øvrige lande i Europa. I Danmark begyndte man at dyrke fresia i begyndelsen af 1930rne, og de er nu en snitkultur af stor betydning for væksthusgartneriet.

 

Fresia - Freesia

Fresias farveskala strækker sig fra hvid over gul og rød til blå.

Den fine duft har gjort fresia til en yndet buketblomst.

 

Fresia - Freesia

De pastelfarvede fresiablomster er yndefulde og meget dekorative

 

Fresia har fået sit botaniske navn til ære for den tyske læge Friedrich Hein­rich Theodor Frees, død 1876. Det er knoldplanter med blomsterne samlet i ensymmetriske aks.

 

Kultur: Fresia kan dyrkes med to forskellige udgangsmaterialer: frø og knolde. Ved brug af frø bliver kultur­perioden af længere varighed, mens den er relativt kort, hvis der bruges knolde. Der er en række andre forskel­le på frø- og knoldkultur af fresia. Ved frøkultur bliver blomsternes farve og form ret varieret, mens farve og form er konstant ved knoldkultur. Der over­føres ikke virus- og svampesygdomme med frø, hvilket man risikerer med knolde. Det er billigere at starte en frøkultur end en knoldkultur , og grun­den til, at der i dag dyrkes langt flere knoldkulturer end frøkulturer, er, at man ved en speciel behandling af knoldene kan bestemme blomstringstids­punktet nøjagtigt og at blomsternes form og farve er konstant.

 

Frøkultur: Fresia spirer på 3 uger, når der holdes en temperatur på 20-22 °C. Frøene skal være dækket til, da de er mørkespirende. Der sås fra marts til juni enten i potter eller kasser. Hvis der sås i kasser, skal planterne prikles om, når de har to blade. Planterne flyttes ud i det fri, idet de gror bedst ved en temperatur på 13-17 °C; de skal flyttes ind, før der er fare for natte­frost. Alt efter temperaturen i løbet af sommeren blomstrer fresia fra septem­ber til ind i december. Kun når tempe­raturen er under 15 °C, sætter fresia blomst. Hvis fresierne ikke flyttes ud om sommeren, må der, når planterne har 7 blade, holdes en nattemperatur på 12-15 °C. Der findes frøblandinger i handelen, men udvalget er ikke særlig stort.

 

Knoldkultur: Forud for plantningen er fresiaknoldene behandlet således, at de blomstrer ca. 5 måneder efter, at de er lagt. Knoldene bør efter optagningen lagres ved 2 °C. Herved standses deres videre udvikling, og der åbnes mulighed for senere blomstringsregu­lering. Ved opbevaring ved 13-17 °C efter optagningen danner der sig små sideknolde på moderknolden. Ved denne proces, der kaldes forpupning, fremkommer knolde, der kan bruges i formeringen. Hvis man ikke ønsker at forsinke knoldenes udvikling, opbeva­res de efter optagningen i 11-12 uger ved 30 °C, efterfulgt af 2-6 uger ved 13 °C, for at få dannet blomsteranlæg. Hvor længe knoldene skal opbevares ved 13°C, afhænger af, hvilken sort det drejer sig om.


Knolde med en omkreds på 3 cm og derover er blomstringsdygtige. Alt ef­ter, hvilken sort det drejer sig om, lægges 80-120 knolde pr. m². Den bedste dyrkningstemperatur er 13-­17°C; hvis temperaturen kommer un­der 10 °C, bliver væksten dårlig. Om sommeren holdes den lave temperatur ved skygning, overbrusning og ved afkøling af jorden.

 

Fresia - Freesia

Fresia er en meget holdbar snitblomst.

 

Arter: Freesia armstrongii har forgre­nede blomsterstængler; blomsterne er hvide med lilla kronbladsflige. Ud fra denne og den følgende art med deres varieteter er opstået det sortiment, man i dag anvender, og hvis farver spænder fra hvid over rød og gul til blå. Især i Nederland har man arbejdet med forædling af fresia, og det frø og de knolde, der anvendes i fresiakultu­ren, stammer for størstedelen fra Ne­derland.

Freesia refracta's blomsterstængler er uforgrenede, og blomsterne er fløde­farvede. Der findes nogle varieteter af denne art, således Freesia refracta var. leichtlinii, der har store, stærkt duften­de gule blomster med orangerød kant og lilla yderside, og Freesia refracta var. odorata, hvis blomster er intenst gule.

Sorter: Der findes en lang række sorter med enkelte eller dobbelte blomster, hvoraf de fleste er gule. Nogle af de hyppigst dyrkede enkle sorter er 'Aurora' og 'Rijnveld's Golden Yel­low', der er gule, 'White Swan' og 'Ballerina', der er hvide, 'Royal Blue' og 'Mozart' , der er blå, og 'Pimpernel' og 'Rubina', der er orange. Af dobbel­te sorter kan nævnes 'Fantasy' og 'Co­rona', der er gule, 'Diana', der er hvid, og 'Romany', der er lilla. Ved lysman­gel ses manglende blomstring, der ofte falder sammen med for kraftig blad­vækst. En sort som 'Royal Blue' er tilbøjelig til manglende blomstring, mens sorten 'Ballerina' praktisk talt ikke påvirkes.

Fresia blomstrer i vinduet; marts, hvis knoldene lægges; oktober og holdes køligt til december, derefter ved 15 °C.


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (93 stemmer)
Siden er blevet set 38.095 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1330014-01-2022 19:33:53 Charlotte
Jeg savner flere facts om slægtskab, taxonomi og plantning og pleje. Der er ellers mange gode sider f.eks. om Petunia.
1273710-08-2019 08:56:19 Karin
Rigtig fin site. Vil lige sige, at jeg efter tre forsøg. Har fået fire ud af ti knolde til at blomstre.
258417-05-2014 10:13:50 Jette Lind Johansen
Let og overskuelig site.
258616-04-2013 10:09:05 lisa laila andersen
Rigtig god hjemmeside jeg elsker den personligt rigtig højt
258725-02-2011 20:28:37 Dieter Feddersen
en skøn blomst som jeg detsvære endnu ikke har været særlig heldig med.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her