Logo

Vårmusseron - Tricholoma gambosum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vårmusseron - Tricholoma gambosum

Vårmusseron (Tricholoma gambosum) regnes for en af de bedste spisesvam­pe. På engelsk hedder den St. Geor­ge's mushroom, Skt. Georgs svamp, og tilsvarende kan man se den omtalt under det botaniske navn Tricholoma georgii; men både den danske og den engelske betegnelse fortæller, at svampen dukker op om foråret, idet Skt. Georg, som vi kalder Skt. Jørgen, har helgendag 23. april. Tricholoma er slægtsnavn for ridderhattene, og på dansk kaldes svampen også velsmagen­de ridderhat. Ordet musseron bruges i svensk om alle ridderhatte, på dansk mest i sammensætningerne vår-, som­mer- og høstmusseron.

Vårmusseron er en hvidlig, tør, tyk kø­det svamp, og den findes på let kalk­holdig jord mellem græs nær eller i hegn og krat, hyppigt slåen og tjørn; den ses også i parker og gamle haver. Den danner hekseringe, der kan være meget store, og i gunstige år kan frugtlegemerne skyde op i kolossale mængder. Svampen har en karakteri­stisk smag og lugt som af nymalet mel. Stokken er tyk, ofte en smule skæv eller krum, op til 8 cm høj og kan ikke som ved champignon og parasolhat skilles fra hatten med et let vrid. Hat­ten er 5-15 cm bred, hvælvet og ofte bølget-svejfer i kanten (gambosum = hovformet). Hattens rand er en smule indrullet, og på undersiden af hatten sidder de smalle lameller meget tæt; de er frie eller udtandede og danner en fordybning rundt om stokken; de er ofte gaffeldelte og løsnes let fra hat­bunden. Sporerne er hvide, og både lameller, stok, hat og det sprøde kød har en hvidlig-gullighvid farve; i tørre perioder bliver hatten blegt læderfar­vet og en smule sprukken. Hattene viser sig som nævnt i april, men kan træffes til ind i juli, med hovedflor i maj-juni; efter sankthansdag begynder der at fremkomme flere giftige svam­pe, som ved uforsigtighed kan forveks­les med vårmusseron.

 

Forvekslingsmuligheder:

Giftig rød­blad (Rhodophyllus sinualus) findes fra juni til september i parker og lyse skove. Hatten er gråhvid til gullig, 8- 12 cm bred, først hvælvet, siden ud­bredt med bølget rand; stokken er hvid, kan blive 12 cm høj, men er ofte lav og krum. Lamellerne er ikke så tætte som hos vårmusseron; de er flø­defarvede og bliver senere farvet rosa af sporerne. Den unge svamp har en svagt melagtig lugt. Både unge og gamle svampe er meget giftige!

 

Giftig trævlhat (lnocybe patouillardii) findes på samme tid som vårmusseron og vokser ligeledes i græs på kalkhol­dig jord. Hatten er 4-7 cm bred, først kegleformet, siden udbredt puklet; far­ven er først hvid, senere brunlig, og hatranden er på ældre eksemplarer ofte sprukken. Kødet er hvidt, men bliver rødt ved tryk og brud. Lameller­ne er først hvide, ved modenhed grå­olivenbrune; stokken er hvid og for­holdsvis tyk.

Også denne svamp er dødelig giftig!

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (17 stemmer)
Siden er blevet set 4.411 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
222711-05-2012 09:20:29 Arne Nielsen
Artsnavnet er andetsteds angivet som Calocybe. hvad er rigtigt?
222815-11-2010 18:26:15 :D
Rigtig godt! God Information! Kan ikke finde noget der er forkert eller mangler.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her