Logo

Abeblomst - Mimulus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Abeblomst - Mimulus

Abeblomst skal ses nærpå, så man rigtig kan studere de morsomme blomster med de livlige farvetegninger. Bå­de det danske og det latinske navn (mimus = en gøgler) hentyder til det lidt klovnagtige i blomsten. Det er en maskeblomst med en stor, læbeformet krone i gule og røde farvetoner. Blom­sterne sidder enkeltvis i de øverste bladhjørner. Stænglerne er krybende eller svagt oprette. Bladene er saftigt grønne. I tørre somre er blomstringen meget kortvarig. Ellers blomstrer de fra juni til hen i september.

 
Dyrkning: De plantes i begyndelsen af maj. Unge planter er ikke særlig hård­føre og kan gå ud i den første vinter, især efter sen plantning om efteråret. De købes som potteplanter og plantes i næringsrig bladjord eller kompostjord, tilsat tørvestrøelse eller enhedsjord. Hele sommeren igennem må abeblom­sterne passes med vand. Bedst er det at plante dem i et mosebed eller i et skyggebed, hvor jorden aldrig tørrer helt ud. Planten kræver ingen opbin­ding, for ingen af arterne bliver mere end 30-40 cm høje. Om vinteren bør planterne dækkes med vissent løv og granris, som først fjernes hen i april. Den visne top bør heller ikke skæres bort før dette tidspunkt.

 
Enårig kultur: Abeblomst kan være ret lunefuld og ustabil. Derfor kan det betale sig at dyrke den som enårig, enten ved udsåning i potter eller kasser under glas i februar, eller ved at købe færdige små planter i april-maj. De behandles da på samme måde som havens øvrige udplantningsplanter og kasseres, når de visner om efteråret.

 
Arter: Mimulus guttatus er den mest fugtighedskrævende, men også den mest holdbare abeblomst. I øvrigt fin­des der en mængde krydsninger, som ofte formerer sig ved selvsåning, når jorden er tilpas fugtig og porøs. Smukke sorter er 'Scarlet Bee' med orange­skarlagen blomster og 'Feuerkönig', der har ildrøde blomster med brune prikket.
Abeblomst egner sig til plantning sam­men med astilbe, sølvlys, hvid fredløs, kattehale og kodriver.

 
Abeblomst - Mimulus
Abeblomsten med de gule blomster hedder Mimulus guttatus. Den holder af en meget fugtig vokseplads.

 

Abeblomst - Mimulus  Fra planteskolen:

I potte. 40-60 cm. Hurtigklatrende busk, der bliver op til 4 m høj. Stedsegrønt, mørkt løv. Ca. 2 cm stor rød blomst i juni. Får sorte spiselige bær om efteråret. Sol/halvskygget og lunt sted i veldrænet havejord. Pris: 79.50 DKK 2009.


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (14 stemmer)
Siden er blevet set 9.309 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
651828-08-2016 21:44:55 Karin Petersen
Fra Planteskolen; Mangler Billede af den 40-60 cm hurtig klatrende busk ???
328831-05-2011 15:25:38 benny pedersen
jeg synes de er en smuk plante første år jeg har den på min altan havde ikke hørt om den før

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her