Logo

Æselfoder - Onopordum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Æselfoder - Onopordum

Onopordum er dannet af græsk onos = æsel og perdo = tarmluft og hentyder til en uheldig egenskab ved anvendelse af planten som æselfoder. Slægten om­fatter ca. 12 arter af en- eller toårige, grove urter med tornede, indskårne blade og store kurve.

 

Æselfoder (Onopordum acanlhium) er en toårig tidsel, som kan blive indtil 2 m høj.

 

Vækstkrav: Æselfoder vokser bedst i sol, men kan også trives i let skygge i havejord, der er veldrænet.

 

Pleje: Frø sås i forsommeren på blive­stedet eller i bede i juli og udplantes. Planterne spreder ofte selv frøet, så at småplanterne dukker op mange steder rundt om i haven.

 

Anvendelse: Onopordum acaulon er velegnet til stenhøje og stendiger. De øvrige arter er især velegnede som solitærplanter eller som baggrund for buske med mørkt løv, hvortil deres sølvgrå farve danner en smuk kontrast.

 

Arter:

Onopordum acanthium er hjem­mehørende i Europa, Forasien og Amerika og vokser forvildet flere ste­der i Danmark, især hvor der har ligget klostre i middelalderen; den er fundet på Eskildsø, der i 11.-13. årh. var beboet af munke, og blev anvendt som lægeurt. Planten bliver 150-200 cm høj og er en hvidfiltet, toårig urt, der det 1. år udvikler en roset af grågrønne. elliptiske, lappede til fligede blade med tornet-tandede afsnit. Det følgen­de år skyder den høje, kraftige stængel op; den har brede, tornede vinger, der er dannet af de nedløbende stængelbla­de. Kurvene, der er omgivet af svøb­blade med lange, sylformede, rødgule torne, sidder oftest enlige i spidsen af grenene. Blomsterne er purpurfarve­de. Planten blomstrer fra juli til sep­tember, hvorefter den dør bort i løbet af efteråret.

 

Onopordum acaulon fra Sydeuropa udvikler ingen eller kun en ganske kort stængel med få eller en enkelt stor kurv med hvide blomster i juli-august.

 

Onopordum bracteatum fra de østlige middelhavslande bliver ca. 2 m høj. Bladene har et sølvagtigt skær og gule torne i randen. Kurvene udvikles på korte stilke op langs stænglen i juli­-august. Blomsterkronen er mørk pur­purfarvet.

 

Onopordum tauricum fra Sydeuropa og Ukraine bliver 30-50 cm høj. Planten har kirtelhår og blade, der på oversi­den er grønne og på undersiden hvidli­ge. Kurven er oftest enlig, stor og med purpur til røde blomster i juli-august.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (17 stemmer)
Siden er blevet set 3.540 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her