Logo

- Tulipaner i haven

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Tulipaner i haven

Tulipaner er nemme at dyrke, hvis man følger tre grundprincipper: Køb altid førsteklasses løg, vælg den rigtige placering til dem, og plant dem korrekt. Man kan behandle dem enten som etårige eller som stauder, men passer man dem omhyggeligt, blomstrer næsten alle tulipaner i mange år.

Deres i forvejen korte blomstring kan afkortes af dårligt vejr, så i en kold eller udsat have bør man koncentrere sig om tulipaner, der blomstrer fra midten eller slutningen af april. Man kan faktisk også plante en tidlig og en sen tulipan i det samme hul eller plante adskillige lag af løg, som det med held er gjort i Keukenhof Garden i Holland. Husk også, at de farverige blade hos nogle sorter gør dem interessante i længere tid.

 

Tulipaner som etårige

Tulipaner dyrket som forårsplanter i kommunale parkers bede er et velkendt syn. Ofte ser man runde eller aflange bede skåret ud af en græsplæne, hvorefter en eller flere slags tulipaner er plantet i et mønster sammen med et tæppe af en lavere plante. Resultatet er imponerende og opløftende om foråret, men det er en dyr måde at bruge tulipaner på, og den kræver meget arbejde. Måske har du lyst til at bruge ideen i din egen have ved at lave et forårsbed i mindre målestok, men hvor du vil få stor glæde af det hver dag. Du kunne for eksempel plante et tulipanbed langs havegangen hen til hoveddøren eller neden for et vindue. Små bede, som man jævnligt ser på inde fra huset - for eksempel dem, man kan se, når man vasker op - er oplagte muligheder som forårsbede.

 

Den liljeblomstrende tulipan West Point står ret foran en underplantning af mørkeblå perlehyacinter (Muscari). Dette er en nem kombination, der giver masser af kontrast og effekt, om end perlehyacinter kan være noget invaderende i blandede beplantninger.

 

Perfekte partnere

Når du skal vælge partnere til dine tulipaner, er der masser af muligheder, og det er en skøn opgave at gennemse kataloger med løg og frø, før man planlægger plantningen. Et klassisk par er et tæppe af blå forglemmigej, gennembrudt af røde tulipaner. Foretrækker du en roligere udgave, kan du prøve lyserøde, gule eller hvide tulipaner, eller du kan plante lyserøde eller hvide forglemmigej med en lyserød eller hvid tulipan.

Gyldenlak byder på et væld af gule, orange og røde nuancer. De fleste af dem står i fuldt flor sidst på foråret, så de sent blomstrende tulipaner som Oueen of Night eller liljeblomstrende typer er bedst. Du får den største effekt ved at bruge en ensfarvet gyldenlak og ikke en blanding, så det betaler sig at høste frøene fra sommeren forinden.

 

Tulipaner stiger op af en dis af forglemmigejer i en plantekombination, der er lige velegnet til små som til store, parklignende haver. Her giver den dybrøde farve fra Red Parrot liv og fungerer som kontrast til den lyse blå farve nedenunder.

 

Gyldenlak og tulipaner er en velkendt og sikker sammensætning. Her har man givet dem et frisk pift ved at vælge dem i varme orange toner, der ikke sædvanligvis forbindes med forår. Dyrk mørkorange gyldenlak sammen med lysere orange tulipaner, fx Prinses Irene eller dens sene, dobbelte sport, Orange Princess, der giver samme visuelle virkning.

 

Dette forårsbed er fyldt med mellem- og sent­blomstrende tulipaner, der er klar til at tage over efter juleroser og andre meget tidlige planter. Arabian Mystery (violet med hvid kant) står i fuldt flor midt på foråret, mens de sene sorter som den lyserøde Esther er ved at springe ud.

 

Ønsker du en lavere partner til dine tulipaner, er der masser af valgmuligheder blandt de far­verige haveprimulaer og stedmoderblomster. Til gule tulipaner vil det være dejligt med en rød haveprimula med et gult øje, hvorimod mørkrosa tulipaner vil se bedre ud med rent hvide eller lyserøde. En gruppe lilla eller blå stedmoderblomster eller violer vil passe flot sammen med enhver tulipan, men hvide tulipaner vil få en lille have til at se større ud. Understreg greigii-hybridernes rødbrunplettede eller -stribede blade ved at sætte dem sammen med røde dobbelte tusindfryd (Bellis perennis) eller en mørkerød stedmoderblomst.

 

I den berømte gartner Christopher Lloyds have ved Great Dixter i Sussex, England, hvor der er mange ideer til opfindsomme plantekombinationer, sættes tulipaner sammen med lupiner. Det spirende lupinløv fungerer som baggrund for tulipanerne, og når tulipanblomsterne er visnet følger lupinerne. Lupinerne trækkes op og kasseres, når de har blomstret, og løgene høstes og lægges på lager i hvileperioden.

 

Denne stenkumme fyldt med pink tulipaner, rødbrune gyldenlak og mellemblå forglemmigej kan ikke undgå at tiltrække sig opmærksomhed. En tilsvarende effekt kan opnås ved at bruge en sen, enkelt tulipan som fx Pink Diamond.

 

Tulipaner i krukker

Tulipaner fås i flere farver end nogen anden forårsblomstrende løgvækst, hvilket gør dem ideelle til krukker og andre beholdere, hvor de kan dyrkes alene eller som en del af en blandet beplantning.

Ved at dyrke i krukker bliver man fri for besværet med at forbedre og plante i vanskelig jord, fx tung lerjord, og man har muligheder for at flytte rundt med enklaver af forårsfarver, så de får den største virkning. Krukker med tidlige, enkle sorter som Peach Blossom eller Willemsoord kan stå i læ i et køligt drivhus og tages ud, når vejret tillader det. Når blomsterne er visne, kan krukkerne fjernes. Ønsker du en strøm af forårsfarver på terrassen, kan du begynde med en beholder med kaufmanniana- eller greigii-hybrider. Når de er afblomstret, kan du erstatte dem med en krukke med en hvilken som helst tidlig eller mellemsæson-tulipan, og når de er færdige, kan du sætte en balje med lilje blomstrende eller papegøjetulipaner.

Hvis beholderen er stor nok, kan du dyrke alle tulipantyper med held, men hvis du til planter små krukker (under 30 cm i diameter) eller altankasser på udsatte steder, er det bedst at holde sig til de ret korte sorter, under 35 cm - enten kaufmanniana-, fosteriana- eller greigii-hybriderne.

Husk også de flerblomstrede typer som Toronto og T praestans Fusilier, der begge er perfekte til små krukker. Vil du kun have en enkelt type tulipan i store krukker, skal du kigge efter usædvanlige former eller aftegninger, der helst skal ses på tæt hold; kig mellem de frynsede, papegøje- eller viridifloratulipanerne.

Ideer fra forårsbede kan sættes ned i størrelse og bruges i krukker: tulipaner med en underplantning af dværg-gyldenlak, dobbelte tusindfryd, haveprimula. violer eller perlehyacinter (Muscari), med blomster som bittesmå vindrueklaser, er nemme at begynde med.

 

En trætønde er dyb nok til at rumme mindst to lag løg. Her er valgt to sorter med samme blomstringstid, men forskellig højde. En høj, sen sort som Blushing Lady kunne sættes sammen med en af de mindre liljeblomstrende tulipaner som fx Maytime for at skabe en tilsvarende kombination.

 

Tulipaner som stauder

I det nordlige Europa, England og dele af USA kan tulipaner behandles som stauder, hvis de plantes dybt nok. Hvor det er varmere, er det kun nogle af de botaniske tulipaner, fx T bakeri Lilac Wonder, der egner sig til denne fremgangsmåde. (I varme områder kan det være svært at dyrke tulipaner blot som etårige, og det vil som regel være nødvendigt at give løgene kuldebehandling - læg dem i en papirpose i køleskabet - i 8-10 uger, før de lægges. Løgene skal desuden lægges dybt og med dækningsmateriale ovenpå, så de holdes kølige.) Løgkataloger fra de respektive lande angiver som regel, hvilke tulipaner der egner sig som stauder.

Behandler man tulipaner som stauder, sparer man en masse arbejde. Det gør man også ved at droppe de traditionelle forårsbede og i stedet bruge lave stauder som underplantning. Kig i planteskolens afsnit for stenbedsplanter, og prøv fx blåpude, guldslør eller snepude. Blåpude står fra tidligt forår til tidlig sommer med sine lilla blomster på måttelignende planter og kan derfor bruges til både tidlige og sene, lave og høje tulipaner. Guldslør er mere busket, op til 30 cm høj, og dens gule blomster viser sig fra midt på foråret, så vælg de højere tulipaner, og hold dig til dem, der blomstrer midt til sidst på foråret. Snepude, med hvide blomster midt til sidst på foråret, bliver kun 20 cm høj, så den passer til næsten alle middel- til sene tulipaner.

 

Man kan også nedbringe arbejdet ved at lade tulipaner stå sammen med lave buske - vælg dem med stærke løvfarver, for så behøver du ikke at spekulere på blomstrings­tider. Den busk, der står bedst til tulipaner, må være en gyldenbladet varietet af den lille Spiraea japonica. Prøv Goldflame, der har orange spidser på det unge forårsløv og ser fantastisk ud sammen med røde eller orange tulipaner. Ønsker du et mere diskret farvevalg med blågrønne, lysende grønne eller orangebrune farver, kan du overveje de mange dværgheber, mens de gulgrønne blade på den stedsegrønne staude Euphorbia polychroma er på sit højeste midt til sidst på foråret, hvilket gør den perfekt sammen med røde, orange eller lilla tulipaner, der blomstrer på det tidspunkt.

Tulipaner bringer forårsfarver til nøgen jord i nærheden af træer eller store buske, hvis bare voksestedet får sol mindst halvdelen af dagen.

 

Ovenfor Irisserne og geranierne i dette blandede bed er endnu ikke begyndt at blomstre, men imens giver tulipanerne smukke farvestænk sammen med de mørke klokker på Frititteria persica. En tulipan med hvid kant giver ekstra drama mellem alt det grønne. Der er mange hvid kantede tulipaner at vælge imellem blandt triumph-tulipanerne, fx Princess Victoria, Professor Penn eller Valentine.

 

Løvfældende træer og buske lader mere lys komme igennem end stedsegrønne, så under et æbletræ kan du fx plante sene lyserøde eller hvide tulipaner og et tæppe af fx plettet tvetand. Et bed med kun roser ser kedeligt ud om foråret, så giv det liv ved at kante det med dværgtulipaner. Alle de mindre tulipaner er velegnede, og de kan blive i jorden år efter år. Større stedsegrønne kan bruges som baggrund for tulipaner; eksempelvis vil Photinia x fraseri Red Robin med sit lysende røde nye løv være en spændende baggrund for røde eller orange tulipaner.

 

Ved at anbringe disse tulipaner i nærheden 'af pæonernes mørke løv skabes en virkningsfuld farvekontrast, men kombinationen har også praktiske fordele. Da pæoner kun sjældent skal løftes op og deles, kan tulipanerne få lov at være i fred.

I baggrunden ses den hvide og grønne tulipan Spring Green.

 

Tulipaner i bede

Fra midt til sidst på foråret byder staudebedene på skud, der skyder op over jorden, og lave tuer af friskt, grønt løv breder sig over den nøgne jord. Lad nogle tulipaner træde ind på denne spirende scene, så bedet allerede fra midt på foråret byder på blomster og derfor ser mere frodigt ud.

Tulipaner fås i et utal af farver, så der er frit spil. Har du mod på noget helt nyt, så lad foråret og sommeren se helt forskellige ud - eksempelvis muntre røde og hvide papegøjetulipaner som fx Estella Rijnveld forud for et sommerbed i pastelfarver. Alternativt kan du vælge farvetoner, der giver en forsmag på det, der kommer, ved at plante en gul tulipan som fx den tidlige Candela eller den sene Yellow Parrot som forløber for et sommerbed i gule og blå farver. Det er kun de mindre tulipaner, fx mange af greigii-hybriderne, der kan sættes i den forreste kant af et bed; alle de øvrige bør placeres midt i bedet eller i baggrunden.

Ønsker du at lade tulipanerne blive i jorden, bør de anbringes i nærheden af stauder, der kræver et minimum af deling, fx hostaer og pæoner. En grøn- og hvid broget hosta vil se fantastisk ud sammen med en sen, hvid tulipan som fx Mount Tacoma. Skal tulipanerne holde i mange år, skal bladene have lov at visne naturligt, så næringen gives tilbage til løget. For at skjule grimme visnende løg blade placeres tulipanerne midt i eller bagerst i bedet, og i forgrunden sættes de sammen med planter, der har kamuflerende græslignende løv, fx raketblomst eller de meget yndige dagliljer.

 

Under et løvfældende træ som denne japanske løn er der lys og luft nok til et medley af tulipaner. Som kontrast til Apricot Beautys sarte farver har man valgt den mørkviolette Maytime, en elegant liljeblomstrende tulipan.

 

Andre muligheder - Læg løg i lag

Adskillige lag af forskellige forårsløg med varierende blomstringstid kan lægges enten direkte i jorden, i et hævet bed eller i en stor krukke. Krukken skal være mindst 25 cm dyb, helst dybere. Med denne teknik forlænges blomstringssæsonen, uden at der skal bruges mere plads eller flyttes potter frem og tilbage. Det kan dog blive meget dyrt: der skal bruges cirka 150-200 løg til 1 kvadratmeter.

I sådanne arrangementer kan tulipaner parres med en anden tulipan (en tidligt blomstrende som fx en af greigii- eller kauffmanniana­hybriderne med en sent blomstrende fra grupperne sene, enkelte eller dobbelte, lilje- eller papegøjeblomstrende), plus en eller flere af de små løgvækster, der blomstrer tidligere, fx iris (Iris reticulata), krokus eller minipåskeliljer. I Keukenhof Garden i Holland har de i mange år plantet krokus oven på tidlige tulipaner oven på sene tulipaner, hvilket sikrer et væld af farver hele foråret igennem. Når du planlægger arrangementet, så vælg 4-5 slags på baggrund af deres blomstringstid, højde, og hvor dybt de skal lægges.

 

Vinter-potteplanter

At dyrke præparerede hyacinter er en kendt og afprøvet vej til at få blomsterfarve i stuerne midt om vinteren. Visse tulipansorter kan på samme måde plantes i det tidlige efterår, om end de har brug for en længere kølig periode (omkring 12 uger). Du kan prøve den særligt tidlige Brilliant Star, men også Apricot Beauty og Bellona. Brug 5-6 løg pr. 15 cm krukke, og læg løgene i pottemuld med spidsen lige under overfladen. Vand løgene, og stil dem køligt og mørkt, så roddannelsen fremmes - en nordvendt eller skyggefuld plads i haven, hvor du kan dække dem med blad muld eller tørvejord er ideel. Når løgene har slået rod, produceres spiren. Når du ser 8 cm spire, anbringes løgene inden døre, men køligt og mørkt. Temperaturstigningen vil få stilkene til at blive længere. Når de er over 10 cm, flyttes løgene til et køligt, lyst sted, så spiren bliver grøn.

 

Usædvanlige steder

Et stenparti, et hævet bed eller en kumme med alpine planter er det perfekte hjem for de min­dre tulipansorter, der ville forsvinde i større, blandede plantninger. De er måske lidt længe om at begynde at blomstre, men holder meget længe.

Forårsløgvækster, der har bredt sig naturligt i græsset mellem træer eller på en skråning, er smukke og kræver et minimum af arbejde. Tulipaner naturaliserer sig sjældent på denne måde, da deres blade er så store, men nogle, fx T. kaufmanniana og dens hybrider er forsøget værd. Med årene vil de brede sig og danne et helt tæppe. Det kræver dog, at græsset ikke slås, før de fleste af bladene er visnet (omkring seks uger efter blomstring).

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (23 stemmer)
Siden er blevet set 21.684 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
225912-04-2011 17:00:18 KATHRINE DANIELSEN
GOD BESKRIVELSE!

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her