Logo

- Tulipanløg - køb, plantning og pasning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Tulipanløg - køb, plantning og pasning

Om efteråret hænger pakker med tulipanløg side om side i supermarkederne, men hvis du vil have et større udvalg, eller hvis du vil vælge selv blandt løse løg - hvilket gør dem billigere - må du en tur på planteskole eller i et havecenter. Er du ude efter en speciel sort, eller skal du bruge store mængder, betaler det sig at bestille løgene, evt. fra en specialist, i god tid. Når du selv vælger løg, så tag de bedste. Kig efter store, tunge løg, helst 11 eller 12 cm - jo større løg, jo større blomst. Det brune lag yderst (skællene), der beskytter løgene, skal være så helt som muligt. Lad udtørrede løg ligge. Det samme gælder løg, der virker kridtagtige eller ser ud, som om de har dråber af brun lim på sig - sidstnævnte er tegn på, at de har været i kontakt med "surt" råd. Men den overfladiske blå mug, der sidder på skællene, er ikke noget problem, så længe løgene er sunde - gnid muggen af, og opbevar løgene tørt, til du skal lægge dem.

 

Køber du pakker med løg, så åbn dem, så snart du kommer hjem, og fjern eventuelle inficerede løg. Opbevar løgene, bredt ud på et plastic- eller metalnet, på et køligt, tørt og mørkt sted, til de skal lægges. (Nogle mennesker får voldsom kløe af at røre ved tulipanløg, så tag handsker på, hvis du har følsom hud. Tulipanløg er giftige at spise, så opbevar dem utilgængeligt for børn.)

 

At købe tulipaner i potter

Urtepotter med tulipaner, hvis knopper lige lader farven ane, er et fristende syn om foråret. Fordelen er, at de er kommet uskadt gennem vinteren og helt sikkert vil blomstre. Og om foråret kan man præcis se, hvor der er brug for lidt ekstra farve. Men medaljen har en bagside: Du kommer til at betale meget pr. løg, og udvalget er begrænset. Kvikke haveejere klarer dette ved at lægge løg i potter om efteråret, så de er klar til udplantning, når det bliver forår.

 

Plantning - hvornår og hvordan

Næsten alle forårsblomstrende løgvækster skal lægges om efteråret, men tulipaner er en undtagelse: De kan lægges fra midt på efteråret til den tidlige vinter. Sen plantning giver stadig et imponerende blomsteropbud, og blomstringen vil kun være en uge eller to kortere sammenlignet med løg, der blev lagt tidligere på efteråret. Det ideelle tidspunkt er midt til sidst på efteråret. Gøres det tidligere, er bladene, når de spirer om foråret, sårbare over for svampesygdomme og frostskader.

 

Tulipanløg skal helst lægges dybt - en dybde på 10 cm er minimum, og 15 cm er bedre. Lægger du løgene endnu dybere (20- 25 cm), kan du lade dem blive i jorden og plante sommerbedet ovenpå. Nogle gange lader det sig ikke gøre at plante dybt - eksempelvis hvis muldlaget er tyndt, eller hvis du har i hundredvis af løg, der skal lægges, og ikke meget tid. I så fald rækker det med en plantedybde på 5-8 cm, hvis du kun vil behandle tulipanerne som etårige.

 

En såkaldt løgplanter eller en stor plantepind lavet af et gammelt træskaft fra en spade, gør plantningen hurtigere og nemmere, end hvis du bruger en planteske. Skal du lægge mange løg eller lægge dem i en græsplæne, anbefales en løgplanter med langt skaft. Alternativt kan du skære plænen op med en skarp spade og rulle græsset tilbage. Kun få løgplantere går dybt nok ned til løg, der skal blive i jorden i årevis. Skal de det, må du bruge en spade.

 

Det rigtige sted

Så længe løget ikke rådner i vandlidende jord i løbet af vinteren, er du stort set sikker på at få en tulipan, uanset jorden eller stedet. En plads med lys fra alle sider vil producere mere lige stilke, hvilket er vigtigt for de høje sorter, mens blomsterne holder længere på en beskyttet plads.

Men hvis du gerne vil have løgene i flere år, bliver den rigtige placering meget vigtigere. Tulipaner trives bedst i veldrænet jord på et sted, der er varmt og tørt om sommeren, når løgene er i dvale - det vil sædvanligvis sige en solrig placering, men de kan også tåle delvis skygge. Har du problemer med våd jord, kan du måske forbedre dræningen ved at grave havekompost eller grus ned, men der skal store mængder til, så overvej i stedet for at dyrke tulipaner i hævede bede med veldrænet topmuld eller i krukker og kummer.

 

Bede og rabatter

Vælg et solrigt sted i bedet, jo længere tilbage, jo bedre, så de voksende stauder skjuler tulipanernes visnende blade. Fordel løgene lidt tilfældigt, enten i grupper på 20 eller mere, hvis du vil have en farveplet, eller i klynger, der snoer sig ind og ud mellem andre planter.

Lavet hul, og læg et løg i det med spidsen opad. Kom jorden oven på løget igen, og tryk den godt sammen med hænderne. Skal løgene lægges i lag, graves med en spade et hul, der er 20 cm dybt og 1 meter på hver led. Læg det første lag løg, dæk med jord, og læg derefter det næste lag, og så fremdeles.

Når du skal anlægge et bed med udplantningsplanter, så afmærk området og placer først udplantningsplanterne med 30 cm's mellemrum - dog kun 15 cm mellem små planter og dværg sorter. Plant planterne og derefter tulipanerne, sædvanligvis med 15 cm's mellemrum.

 

Rækker

En lige række tulipaner, der står opmarcheret, tager sig flot ud i et stramt havedesign, især hvis man har et smalt bed langs en stedsegrøn hæk eller en mur. Dyrkning i rækker er også en god ide, når tulipanerne dyrkes som snitblomster, hvilket kan ske i køkkenhaven. Vil du gerne dyrke tulipaner som snitblomster, er triumph- og darwin-hybriderne dem, der bruges kommercielt, men overvej også de mere usædvanlige eller dyre muligheder, fx de liljeblomstrende, viridiflora- eller papegøjetulipanerne. Undgå jord bårne sygdomme ved at lade tulipanerne indgå i et treårigt sædskifte - tulipaner trives i jord, hvor der året før har været kartofler.

Skal tulipanerne dyrkes i række, afmærkes en lige række ved hjælp af en snor. Graven rende på mindst tre gange løgets højde, og læg løgene med lige store mellemrum, 5-15 cm, alt efter sort. Dæk løgene med jord, og tryk jorden sammen med foden. Sæt et lille skilt med navnet på sorten.

 

Pleje

Der kræves ikke den store indsats, når løgene er lagt, bortset fra vanding, hvis jorden er meget tør, medmindre du har problemer med mus, egern, skadedyr eller sygdomme (se - Tulipanproblemer), eller hvis løgene også skal blomstre de følgende år. Hvis det er tilfældet, og vinteren har været meget våd, og hvis du har veldrænet jord, så tilsæt gødning, når tulipanerne begynder at vokse. Brug en N-P-K-gødning, der har et lavt kvælstof-, men højt kaliindhold, i det tidlige forår, eller en tomatgødning en gang om ugen efter blomstringen, til bladene er visnet. Hvis jorden er næringsrig, kan du undlade at gødske. Fjern visne blomster straks, så plantens energi føres tilbage til løget.

Tag løgene op, når bladene er visnet. Lad dem tørre, og børst jorden af dem, før de lægges til opbevaring et sted med god udluftning, til de skal lægges igen til efteråret. Er bladene endnu ikke visnet, før tulipanerne må vige for udplantningsplanter, kan du enten flytte dem til et andet sted i haven, så bladene kan visne videre, eller du kan lade løgene tørre og lægge dem til opbevaring.

 

Plantning i krukker

Krukker og potter bør være mindst 30 cm på tværs og i dybden, selvom 20-25 cm er nok til vildarterne. Tulipanerne plantes normalt tættere end i et bed, så de bør kasseres hvert år. Brug i så fald den pottemuld, du normalt foretrækker. Læg et lag potteskår over drænhullerne og et ca. 10 cm tykt lag kompost ovenpå. Læg tulipanløgene, begyndende i midten; de må gerne ligge tæt, men ikke røre hinanden. Dæk dem med kompost, så spidserne netop er synlige. Plant derefter underplantningen (eller endnu et lag løg), og fyld denne gang også ud langs pottens kant. Kom mere kompost på, så det når 2,5 cm under kanten, tryk jorden sammen, og vand godt. Vand regelmæssigt, når bladene begynder at vokse. Hvis løgene skal genudplantes i haven, skal de have flydende gødning, når bladene for alvor vokser, og igen når knopperne begynder at dannes.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (165 stemmer)
Siden er blevet set 63.952 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1080428-01-2017 08:04:47 Leif
Har koebt tulipanloeg I DK.kan de dyrkes I Thailand, og hvordan er det bedst hvis det lader sig goere ???
520005-05-2016 14:55:09
517627-04-2016 18:05:47 Lene Pihl
Har købt tulipanløg i Holland. Hvordan skal jeg opbevarer dem til de kan sættes. Jeg har nogen flamingokasser med låg. Kan jeg ligge dem der og så sætte dem til efter året
516526-04-2016 17:43:03
513617-04-2016 17:23:46
136012-05-2015 14:52:32 Rikke
Jeg har lige købt tulipanløg i Holland. De er begyndt at spirre i posen og det er den 12. maj i dag. Kan jeg bare plante dem ud i haven med det samme, eller kan de vente til efteråret og klare en vinter når nu de har ca 2 cm lange spirrer allerede? Hvordan reder jeg mine nye tulipaner? Jeg håber du kan hjælpe mig. Mange hilsner Rikke
136114-01-2015 14:31:07 a.broberg
Dejlig detaljeret
136207-01-2015 11:53:38 Heidi Hansen
Hej! Jeg har for første gang sat tulipaner i en flamingoboks på min altan i efteråret. Nu er mit problem bare det at de allerede er begyndt at spire???? Jeg har haft låg på så de ikke skulle få for meget fugt og rådne men resultatet er jo bare de spire for tidligt! Hvad gør jeg?
136307-11-2014 11:46:08 a.broberg
Jeg må være lidt bagud. Jeg kan læse at tulipanløg ikke må vandes for meget om vinteren pga de kan rådne. Hvordan det man kan jo ikke slæbe haven ind om vinteren hvis det regner? Hilsen
136414-05-2014 13:29:06 villy pedersen
vil i svare på hvordan plejer man påskeliljeløg, hvor mange år kan de blive ved, mine er der nu efter 4 år kun grønne blsde ,hvad gør jeg.
136520-04-2014 11:11:53 Karin K. Sørensen
Jer er nybagt haveejer! Det er idag 20. april og vil spørge, om det er for sent at plante/lægge mine tulipanløg? Mvh. Nybegynderen
136616-03-2014 13:49:16 Ida Andersen
Jeg fik svar på alle mine spørgsmål.
136717-10-2013 22:57:18 J Hansen
Meget gode og relevante information.
136819-07-2012 17:10:08 Kurt Holstein
God beskrivelse.
136911-05-2012 11:03:33 helle
en riktig god artikkel der er mange gode tips
137008-05-2012 11:14:22 Anette Henriksen
Perfekt side
137121-04-2012 12:27:55 johnny
hvad nu hvis man har meget lange løg?
137204-07-2011 00:09:09 georg
Jeg vil forsøge som ovenfor nævnt!
137301-05-2011 17:12:31 PeterLøvschall
Nu skal jeg til Filippinerne og ville høre om man kan dyrke tulipaner i tropisk klima. Hvis ja hvilke sorter kan man benytte??
137427-11-2010 15:40:54 Kim Nielsen
Hej Edith

Der menes str. 11/12 (tror jeg) - altså løg som er 11/12 cm i omkreds. De fleste købeløg er normalt str. 10/11 og de er ganske fine.

Vh - Kim
137527-09-2010 13:50:47 edith nielsen
(Kig efter store, tunge løg, helst 11 eller 12 cm.) Er det ikke meget store løg? Hvor finder jeg dem.?

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her