Logo

Aërides - Aërides

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aërides - Aërides 

Navnet kommer af det græske aer = luft, og hentyder til, atplanterne ikke lever på jorden men på træer; de er epifytter.

Orkidéslægten Aërides stammer fra de tropiske skove i Asien, hvor de lever epifytisk, dvs. på kraftige gamle træer, hvor rådnende blade og fugle gødning giver god mulighed for næringsstofop­tagelse. Aërides mangler pseudobul­ber, falske knolde, som ellers fore­kommer hos de fleste epifytiske orki­deer. Stænglen er klatrende, op til 150 cm, med stive, læderagtige, lancetformede blade. De velduftende blomster fremkommer i tætte, nedhængende klaser.

 

Aërides vandarum blomstrer allerede i februar-marts.

 

Arter: De forskellige Aërides-arter stil­ler krav til temperaturen, alt efter hvilke områder de kommer fra. Plan­ter fra Filippinerne kræver konstant 25-30°C, mens planter fra Nordindien eller Japan kan klare sig med dagtem­peraturer på 15-20°C og en nattempera­tur på 10°C. Alle andre arter kan dyrkes ved en dagtemperatur på 20-25°C  og en nattemperatur på 16°C.

 

Mindre varmekrævende arter:

Aërides falcatum blomstrer om sommeren med mørkrosa-hvide blomster.

 

Aërides vandarum blomstrer med hvide, vel­lugtende blomster i februar og marts.

 

Aërides multiflorum blomstrer om sommeren med violet-hvide blomster.

Aërides multiflorum har tætbesatte blom­sterstængler i eftersommeren.

 

Meget varmekrævende arter:

Aërides lawrenceae blomstrer om efteråret med hvide, rosa eller purpurfarvede blomster.

 

Pasning: Væksten foregår i perioden marts til november, og i denne periode er det nødvendigt med høj luftfugtig­hed. Om sommeren tilføres ofte vand, og planterne kan oversprøjtes. Om vinteren gives mindre vand. Som dyrknings-substrat kan anvendes en grov jordblanding. Selvom planterne er meget lyskrævende, beskyttes de mod direkte sol.

 

Sygdomme og skadedyr: Planterne an­gribes let af bladlus og svampe, og man bør hele tiden holde øje med planter­ne, så hurtig bekæmpelse kan sættes ind. Ved selve bekæmpelsen kan man bruge et kombineret svampe- og in­sektmiddel.

 

Formering: Formering sker ved så­ning, men det skal ske ved en metode, som er umulig at gennemføre uden specielle foranstaltninger. Planterne må således skaffes fra specielle gartne­rier.

--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.163 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her