Logo

Aftenstjerne - Hesperis matronalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aftenstjerne - Hesperis matronalis

Aftenstjernen eller natviolen hørte til de typiske planter i de gamle bondeha­ver, sammen med kejserkrone, bonde­rose, jakobsstige og akeleje. Begge de danske navne hentyder til, at blomsten gør sig særlig bemærket om aftenen og om natten. Så udsender blomsten en sød, næsten bedøvende duft. Det latin­ske Hesperis kommer fra det græske hesperos = aften, som også var navnet på aftenstjernen Venus. Fra de gamle haver har aftenstjernen forvildet sig og findes nu hist og her i skove og krat. Det er en 30-80 cm høj plante med ægformede, tandede, ru blade. Blom­sterne er store og enten hvide eller violette. De blomstrer i maj og juni.

 

Dyrkning: Aftenstjerne kan sås på voksestedet om foråret eller formeres ved deling enten forår eller efterår. De enkeltblomstrende breder sig let ved selvsåning. De trives bedst på en næ­ringsrig, kalkholdig havejord i sol eller halvskygge. De bryder sig ikke om for megen fugtighed i jorden i vinterhalv­året.

 

Anvendelse: Aftenstjerne kan indgå i et blandet blomsterbed, en blomster­eng eller plantes i rækker i snithaven. Den er nemlig en udmærket snitblomst. Dens honning trækker mange bier til sig, hvorfor den også er velegnet som biplante.

 

Sorter: 'Alba Plena' har fyldte, hvide blomster. 'Purpurea Plena' har fyldte, violette blomster.

 

I blomsterengen trækker aftenstjernens hvide og violette blomster mange bier til sig.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (13 stemmer)
Siden er blevet set 6.149 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her