Logo

Akebia - Akebia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Akebia - Akebia 

En art i denne slægt hedder på japansk 'Fagi kadsuri akebi'. Den svenske botaniker Carl von Linné, der har givet mange planteslægter deres latinske navne, valgte at kalde denne planteart Akebia efter det japanske navn. Familien hedder Lardizabalaceae, og foruden Akebia hører kun ganske få slægter hertil. Alle er træagtige planter med spredte blade. Frugterne har et geleagtigt lag, der omslutter frøene. En anden slægt fra denne familie vok­ser ret almindeligt i danske haver. Dens navn er Decaisnea, blåbælg eller mere populært kaldt »Død Mands Fingre«.

 

De brunlige blomster hos Akebia er fremme ved midsommertid.

 

Akebia-slægten omfatter kun 2 arter, der begge er vildtvoksende i Kina og  Japan. Plantens tynde ranker kan sno sig 10 m til vejrs. De velduftende blomster sidder i åbne klaser med ret store, langstilkede hunblomster ne­derst og små hanblomster mod spidsen.

Akebia quinata er den mest almindeli­ge af de 2 arter. Bladene er femfingre­de, og de stilkede småblade er udran­dede i spidsen. De brunrøde blomster er fremme i juni-juli. Frugterne er purpurviolette bæragtige bælgkapsler. De udvikles dog sjældent her i landet. Akebia trifoliata ligner foregående, men har trefingrede blade.

 

Formering: Formeres ved urteagtige eller svagt træagtige stiklinger.

Vækstkrav: Planten er hårdfør her i landet. De unge planter bør dog dæk­kes om vinteren, medens de ældre ikke kræver nogen beskyttelse. Kan vokse op ad en mur såvel på syd- som på nordsiden, men blomsterne udvikles bedst på en solrig plads. Sørg for rigeligt vand i tørre perioder.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (37 stemmer)
Siden er blevet set 12.101 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
277429-09-2014 20:11:21 Marianne
Jeg har modtaget frø af den, de er friske, ligger stadig i den violette bælg. De står på køl. Tror i ikke der er mulighed for at frøformere den?
277521-02-2011 08:57:54 knud wede
Så denne plante i Keuchenhof nær Amsterdam voksende op ad et gitterværk formet som buegang. De meget smukke (synes min kone og jeg) mørke blomster i det lette lyse løv var meget betagende.Så nu har har vi en sådan og den gror fint i alm. havejord. Har givet den 6 stjerner.
277615-10-2010 15:13:56 Christina Gottlieb
Min Akebia er 30 år og har sågar haft frugter, men jeg har højst set 4 ad gangen. Hvad der befinder sig i de højere luftlag kan jeg ikke se hernedefre og så højt tør jeg ikke klatre!! Men den blomstrer flittigt hvert år! Har desværre også måttet styne den når den har fundet uhensigstmæssige vandreveje (ind i nedløbsrør, omkring vandtønden o. lign.) Men dejlig er den, stærk og målbevidst!
277730-05-2010 15:56:07 knud w
har en quinata i haven;- den er en fornøjelse.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her