Logo

Amarant - Amaranthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Amarant - Amaranthus

Slægtsnavnet Amaranthus er afledt af det græske navn amaranthis, der bety­der uvisnelig og hentyder til, at blom­sterne beholder deres farve længe, selv når de er tørrede. Der findes ca. 50 arter, hvor de fleste er ukrudtsplanter, der vokser i store dele af de tropiske og subtropiske områder.

 

Alle amarant-arterne blomstrer længe, men Rævehale-amarant (Amaranthus caudatus) er nok den art, der blomstrer længst.

 

Nogle arter og varieteter dyrkes på grund af de dekorative blomster, andre på grund af de livligt farvede blade.

Rævehale-amarant (Amaranthus eau­datus) har lange, hængende blomster­stande. Planten er 60-90 cm høj med en mængde blomster, der enten er hunblomster eller hanblomster. De er samlet i lange, slanke, overhængende stande. Blomsterfarven er amarant­rød.

 

Top-amarant (Amaranthus paniculatus) er en kraftig, grenet plante med oprette, purpurrøde toppe.

Der findes flere varieteter, bl.a. cruen­tus med blodrøde blomster.

 

Papegøje-amarant (Amaranthus tricolor) er sædvanligvis lavere i væksten, og den dyrkes fortrinsvis på grund af de livligt farvede blade, der kan være gule, grønne eller røde. Planten er mere ømtålelig og bør derfor anvendes som potteplante i hus.

 

Vækstkrav: Frøet sås i april i hus, prikles og udplantes i begyndelsen af juni. Arten Amaranthus caudatus kan også sås direkte på friland i begyndel­sen af maj og udtyndes til 35 cm's afstand mellem planterne. Planterne bør vokse på et solrigt, lunt sted, og jorden skal være kalkrig, ikke alt for næringsrig.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 5.638 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
93724-10-2010 15:23:57 Karsten Møller
Jeg synes, det hører med i beskrivelsen af denne plante, at den bruges som fødemiddel i store dele af verden, lige fra Asien til Sydamerika, f. eks. spises bladene som "spinach" i det meste af Afrika. Frøene er glutenfri og kan derfor spises som kornerstatning af glutenallergikere.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her