Logo

Amazonlllje - Eucharis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Amazonlllje - Eucharis

Navnet Eucharis kommer af det græ­ske eucharis = charmerende, henri­vende, og hentyder til blomsternes duft og udseende. Eucharis stammer fra Colombia, og de fleste arter kom­mer fra Andesbjergene. Der findes i alt 5 arter, der alle har hvide blomster. Kun en art, Eucharis grandiflora, dyr­kes i større stil. Den har 3 til 5 blade, der er 15--20 cm brede og ca. -30 cm lange. De 40-50 cm høje, nøgne blom­sterstilke bærer fra 3 til 7 blomster, der har en diameter på ca. 6 cm. De rent hvide blomster har en bikrone med takket rand og grønlige striber. Bikro­nen er 1-2 cm. Eucharis grandiflora kom i kultur i Belgien i 1853, og året efter, i 1854, fulgte sorten Eucharis grandiflora 'Amazonica'. Denne sort er grovere, og hver blomsterstilk har 6-12 blomster, der er ca. 10 cm i diameter. Den stammer fra Brasilien, hvor den gror ved Amazonas. Det er især denne sort, der dyrkes.

 

Amazonlilje - Eucharis grandiflora.

 

Kultur: Eucharis dyrkes med jordvar­me ved en temperatur på 18-20°C. For at få en god vækst kræves en relativ høj luftfugtighed, og planterne tåler ikke for meget solskin om sommeren. I vækstperioden kræver planterne meget vand og regelmæssig gødskning. Ud­tørring af jorden er skadelig, og potte­kultur er derfor vanskeligere, fordi der ved denne kulturmetode er større risi­ko for udtørring af jorden. Hvis kultur­forholdene er gode hele tiden, kan der ske blomstring flere gange om året; hovedtidspunktet for blomstringen er om efteråret, begyndende i september.

Så snart en af blomsterne på stilken har åbnet sig, afskæres stilken, idet resten af knopperne åbner sig fint i vand. Blomsterne er ret holdbare. Til f.eks. brudebuketter tages eIlkelte blomster fra stilken.

 

Amazonlilje - Eucharis grandiflora.

 

Formering: Formering sker ved side­løg, der er så udviklede, at de har mindst et selvstændigt blad. Der kan også anvendes plantemateriale, der stammer fra Indien eller Brasilien. Lø­gene lægges i en nærings- og humusrig jord. De lægges 3 og 3 sammen med en afstand på 25 cm og med løgspidserne lige under jordoverfladen.

 

Sygdomme og skadedyr: Hvis planter­ne er sunde, angribes de sjældent af sygdomme og skadedyr. Af amazonlil­jernes skadedyr kan man nævne spindemider (Tetranychidae), thrips (Thy­sanoptera) og uldlus (Pseudococcus). En bekæmpelse kan forsøges med Lin­danpudder.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (14 stemmer)
Siden er blevet set 4.304 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1246729-10-2018 20:56:38 mette skov
Jeg fik min amazoneplante for over 5 år siden. Den var smidt ud til storskrald. var meget lille og ikke særlig køn, men jeg tog den med hjem, plantede den om, og passede den. . Den har nu vokset sig kæmpe stor og blomstrer for første gang!Fantastisk smukke og duftende blomster. Eneste minus: den har skjoldlus, som jeg forsøger at holde nede ved at fjerne dem med en fugtig klud.
129907-12-2010 18:07:43
nej den bliver nok svær at finde ,men jeg faldt for dens flotte blade og var så ved at læse om den og det er da en meget smuk plante
130007-12-2010 09:46:17 tina
Xl har åbenbart ikke været klar over hvor sjælden den er. Den skulle koste meget mere.Jeg har ikke kunne finden den nogle steder. Heller ikke ved planteskolerne.
130106-12-2010 21:06:14
hej tina jeg var heldig at finde den i byggemarked xl.plantecenter og jeg gav 20 kr .
130205-12-2010 23:47:05 tina
Hvad koster den og hvor kan liljen købes?
130317-10-2010 19:02:03 merete
AMAZONLILJE denne skønne plante har jeg købt i dag ,håber jeg får held med den.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her