Logo

Antilopeøje - Venidium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Antilopeøje - Venidium

Antilopeøje-slægten, der hører til kurvblomstfamilien, består af ca. 20 arter, der alle er vildtvoksende i Syd­afrika.

Planterne er mere eller mindre hårede, nogle næsten hvidfiltede. Fra hver stængel udvikles en enkelt kurv. Yderst i kurven sidder en eller flere rækker randblomster , hvis kronblade ved basis ofte er farvet rødbrune. Plan­ten er værdifuld som sommerblomst på grund af de smukke orangegule og brune farver og den tætte, runde vækst.

 

Vækstkrav: Antilopeøje trives bedst i en varm, let, porøs jord. Frøet sås i april i kasser, pottes og udplantes i maj-juni eller sås på blivestedet i maj og tyndes ud til 25-30 cm  afstand. Det er meget vigtigt, at voksepladsen er lun og solvarm.

 

Der vokser ca. 20 arter af antilopeøje (Venidium) i Sydafrika.

 

Arter: Venidium decurrens bliver 20-30 cm høj. Planten er overalt be­klædt med hår. Væksten er nedliggen­de med opstigende grene, hvorpå de store orangegule og brune kurvblom­ster udvikles.

Venidium fastuosum er 30-40 cm høj, og hele planten er uldhåret. Rand­blomsterne er orangegule med en brunrød plet ved grunden, og skive­blomsterne er brune. Planten er meget smuk, men desværre ganske følsom over for træk og kulde.

 

Formering: Venidium decurrens sås på blivestedet, f.eks. forrest i et blomster­bed, mens Venidium fastuosum bør plantes ud. Den er meget velegnet som kantplante på et solrigt sted.

 

Tips: Sommerblomster er enårige planter, der sås på voksestedet, når jorden i maj måned er ca. 10°C varm. Men man kan give planterne et forspring og få tidligere blomstring ved at så frøene indendørs i potter eller skåle, prikle småplanterne og sætte dem ud i haven sidst i maj.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.165 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!