Logo

Asphodelus - Asphodelus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Asphodelus - Asphodelus

Asphodelus har en rodstok med lang­agtige, kødfulde fortykkelser, omtrent som man ser det hos daglilje. Af denne rodstok fremkommer de kraftige, mørkegrønne, sivlignende blade, i hvis midte en 80-100 cm høj blomsterstængel skyder frem i forsomme­ren. Blomsterne sidder i en simpel forgrenet endeklase. Kronen er stjer­neformet med seks kronblade, der hver har en brunlig midtnerve. Aspho­delus er meget nær beslægtet med Asphodeline, der har gule blomster, og som også kendes under navnet kejser­lys. Ikke blot ligner de hinanden me­get, men i naturen træffer man dem også i de samme områder. Der er dog den forskel på dem, at Asphodeline har blade på blomsterstilken, og det har Asphodelus ikke. Man kender otte arter af Asphodelus, og de findes alle i landene omkring Middelhavet, først og fremmest i de sydeuropæiske kystom­råder fra Spanien til Grækenland. As­phodelus var kendt allerede i oldtiden. Grækerne plantede den gerne på deres grave, for ifølge sagnene voksede der masser af Asphodelus på de elyseiske marker (paradiset i den græske myto­logi).

 

Asphodelus albus med hvide eller lyserøde stjemeblomster.

 

Vækstkrav: Asphodelus findes i natu­ren på en sandet og altid meget veldræ­net bund, og den foretrækker en noget kalkholdig jord. Den bør kun plantes på en varm og solrig plads langs en husmur eller foran stedsegrønne; med sit mørkegrønne løv og sin elegante form passer den godt sammen med sirgræsser og gråbladede planter. Man skal endelig ikke fjerne de store, blan­ke, kuglerunde frø kapsler, der er me­get dekorative og undertiden kan hol­de hele vinteren.

 

Formering: Asphodelus opformeres lettest ved hjælp af de unge skud, der dannes rundt om planten, og som man skærer fra med hver sin rodstok. Man kan også så den i april-juni, men det lykkes kun i væksthus.

 

Arter: Asphodelus albus er den kend­teste art, og den bliver ca. 100 centime­ter høj. Den har mørkegrønne blade og blomstrer i juni med hvide eller svagt rosafarvede, stjerneformede blomster.

Asphodelus ramosus er noget mindre end den foregående. Den stammer fra Atlasbjergene i Nordafrika og adskil­ler sig fra de andre arter ved sine store, røde, kuglerunde frugter.

Asphodelus aestivus kan i middelhavs­landene nå en højde på 150 centime­ter. Den har store (3-4 cm) rosa-hvide blomster i en stærkt forgre­net, pyramideformet klase.

Asphodelus fistulosus (hulstilket as­phodelus) bliver kun 30-50 cm høj. Den stammer fra Portugal og har blegrøde blomster, og blade, der er runde i tværsnittet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.322 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her