Logo

Asphodelus - Asphodelus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Asphodelus - Asphodelus

Asphodelus har en rodstok med lang­agtige, kødfulde fortykkelser, omtrent som man ser det hos daglilje. Af denne rodstok fremkommer de kraftige, mørkegrønne, sivlignende blade, i hvis midte en 80-100 cm høj blomsterstængel skyder frem i forsomme­ren. Blomsterne sidder i en simpel forgrenet endeklase. Kronen er stjer­neformet med seks kronblade, der hver har en brunlig midtnerve. Aspho­delus er meget nær beslægtet med Asphodeline, der har gule blomster, og som også kendes under navnet kejser­lys. Ikke blot ligner de hinanden me­get, men i naturen træffer man dem også i de samme områder. Der er dog den forskel på dem, at Asphodeline har blade på blomsterstilken, og det har Asphodelus ikke. Man kender otte arter af Asphodelus, og de findes alle i landene omkring Middelhavet, først og fremmest i de sydeuropæiske kystom­råder fra Spanien til Grækenland. As­phodelus var kendt allerede i oldtiden. Grækerne plantede den gerne på deres grave, for ifølge sagnene voksede der masser af Asphodelus på de elyseiske marker (paradiset i den græske myto­logi).

 

Asphodelus albus med hvide eller lyserøde stjemeblomster.

 

Vækstkrav: Asphodelus findes i natu­ren på en sandet og altid meget veldræ­net bund, og den foretrækker en noget kalkholdig jord. Den bør kun plantes på en varm og solrig plads langs en husmur eller foran stedsegrønne; med sit mørkegrønne løv og sin elegante form passer den godt sammen med sirgræsser og gråbladede planter. Man skal endelig ikke fjerne de store, blan­ke, kuglerunde frø kapsler, der er me­get dekorative og undertiden kan hol­de hele vinteren.

 

Formering: Asphodelus opformeres lettest ved hjælp af de unge skud, der dannes rundt om planten, og som man skærer fra med hver sin rodstok. Man kan også så den i april-juni, men det lykkes kun i væksthus.

 

Arter: Asphodelus albus er den kend­teste art, og den bliver ca. 100 centime­ter høj. Den har mørkegrønne blade og blomstrer i juni med hvide eller svagt rosafarvede, stjerneformede blomster.

Asphodelus ramosus er noget mindre end den foregående. Den stammer fra Atlasbjergene i Nordafrika og adskil­ler sig fra de andre arter ved sine store, røde, kuglerunde frugter.

Asphodelus aestivus kan i middelhavs­landene nå en højde på 150 centime­ter. Den har store (3-4 cm) rosa-hvide blomster i en stærkt forgre­net, pyramideformet klase.

Asphodelus fistulosus (hulstilket as­phodelus) bliver kun 30-50 cm høj. Den stammer fra Portugal og har blegrøde blomster, og blade, der er runde i tværsnittet.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.399 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!