Logo

Blodurt - Sanguinaria canadensis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Blodurt - Sanguinaria canadensis

Blodurten stammer fra de åbne, lyse skovdistrikter i det østlige Nordameri­ka. Navnet har den fået, fordi især de lange, skøre rodstokke udskiller en gulbrun eller orangefarvet mælkesaft, hvis man tilføjer dem et sår. Den tilhører valmuefamilien og er nær be­slægtet med Macleya.

 

Blodurtens blomst er skålformet med orangefarvede støvdragere. Blodurtens blomst, der fremkommer om foråret på en 15-25 cm høj stilk, er hvid og skålformet med smukt orange­farvede støvdragere. De grønne blade, der kommer frem samtidig med blom­sterne, er grundstillede og ret langstil­kede. Bladpladen er stor og hjertefor­met, i kanten lappet. På oversiden er bladene blågrønne, på undersiden grå­grønne og med fremtrædende nerver. Foruden arten Sanguinaria canadensis findes der en mere forædlet havesort 'Major', som har endnu større blom­ster, og nogle fyldte former, 'Multi­plex' og 'Plena', der har en noget længere blomstringstid.

 

Blodurt blomstrer i april-maj, men visner derpå helt væk.

 

Vækstkrav: Blodurt trives bedst i en dyb, humusrig muldjord på en let skyg­get vokseplads, men den kan også vokse ude i solen, blot den har adgang til rigeligt vand i vækstperioden. Efter afblomstringen forsvinder selve plan­ten fuldstændig fra jordoverfladen. Derved kan der opstå bare pletter, og det må derfor anbefales at give blodurt selskab af nogle skyggetålende, sent­blomstrende planter som fx høst­anemone eller sølvlys. Nogle af de min­dre bregne arter kan også anvendes.

 

Formering: Blodurt formeres lettest ved deling af rodstokkene, og det sker sidst i hviletiden, bedst i august. Det er også muligt at frøformere den, men der kan let gå adskillige år, før man har frøplanterne i blomst. Den fyldte form, 'Multiplex', er steril og kan der­for kun opformeres ved deling.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (19 stemmer)
Siden er blevet set 2.869 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!