Logo

Blodurt - Sanguinaria canadensis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blodurt - Sanguinaria canadensis

Blodurten stammer fra de åbne, lyse skovdistrikter i det østlige Nordameri­ka. Navnet har den fået, fordi især de lange, skøre rodstokke udskiller en gulbrun eller orangefarvet mælkesaft, hvis man tilføjer dem et sår. Den tilhører valmuefamilien og er nær be­slægtet med Macleya.

 

Blodurtens blomst er skålformet med orangefarvede støvdragere. Blodurtens blomst, der fremkommer om foråret på en 15-25 cm høj stilk, er hvid og skålformet med smukt orange­farvede støvdragere. De grønne blade, der kommer frem samtidig med blom­sterne, er grundstillede og ret langstil­kede. Bladpladen er stor og hjertefor­met, i kanten lappet. På oversiden er bladene blågrønne, på undersiden grå­grønne og med fremtrædende nerver. Foruden arten Sanguinaria canadensis findes der en mere forædlet havesort 'Major', som har endnu større blom­ster, og nogle fyldte former, 'Multi­plex' og 'Plena', der har en noget længere blomstringstid.

 

Blodurt blomstrer i april-maj, men visner derpå helt væk.

 

Vækstkrav: Blodurt trives bedst i en dyb, humusrig muldjord på en let skyg­get vokseplads, men den kan også vokse ude i solen, blot den har adgang til rigeligt vand i vækstperioden. Efter afblomstringen forsvinder selve plan­ten fuldstændig fra jordoverfladen. Derved kan der opstå bare pletter, og det må derfor anbefales at give blodurt selskab af nogle skyggetålende, sent­blomstrende planter som fx høst­anemone eller sølvlys. Nogle af de min­dre bregne arter kan også anvendes.

 

Formering: Blodurt formeres lettest ved deling af rodstokkene, og det sker sidst i hviletiden, bedst i august. Det er også muligt at frøformere den, men der kan let gå adskillige år, før man har frøplanterne i blomst. Den fyldte form, 'Multiplex', er steril og kan der­for kun opformeres ved deling.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (21 stemmer)
Siden er blevet set 4.980 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her