Logo

Blomsterkarse - Tropaeolum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blomsterkarse - Tropaeolum

Den almindelige blomsterkarse (Tro­paeolum majus) er en af vore aller­mest yndede sommerblomster og kan anvendes på mange forskellige måder. Planten stammer fra Peru, hvor den bliver indtil 3 m høj og er klatrende. Det er fortrinsvis de mange hybridsor­ter, der dyrkes. Disse bliver 30-90 cm høje; blomsterne er store og har strå­lende farver. De store skjoldformede blade er ligesom de øvrige dele hos planten helt glatte. Blomsterne er en­symmetriske med en lang spore, og farven er enten gul, orange, rød eller flerfarvet i gult og orangerødt.

 

Tropaeolum tuberosum er flerårig. Den har spiselige, 5-6 cm lange knolde. Kun indendørs.

  

Blomsterkarse (Tropaelum majus)-hybrid.

 

Sorter:

'Guldglimt' har guldgule, fyld­te blomster, 'lndian Chief' har mørkt løv og skarlagen, fyldte blomster. Beg­ge sorter er rankende.

'Golden Globe', guldgul, og 'Scarlet Globe', skarlagen, er begge ca. 30 cm høje og fyldtblom­strede.

Sommerfuglekarse (Tropaeolum pere­grinum) er ligeledes vildtvoksende i Peru og enårig. Planten er klatrende og bliver indtil 4 m høj. Den er rigt forgrenet, stænglerne er ret spinkle, og både de ret små blade og blomster er fligede. Blomsterfarven er rent gul.

Tropaeolum tuberosum er flerårig og stammer fra Bolivia. Den har spiselige, 5-6 cm store knolde. Om sommeren hviler planten, og knoldene skal da holdes tørre. Planten er klatrende, og blomsterne er gule med orangerød spore. Anvendes i vinterhaven.

 

Vækstkrav: De enårige planter trives bedst i ret mager jord, hvor bladene ikke bliver for kraftige og derved skju­ler blomsterne. De bør vokse på et solrigt og varmt sted.

 

Pleje: Frøet af den enårige blomster­karse kan sås på blivestedet, hvor planterne tyndes ud til 35-40 cm's afstand. Ønskes en tidligere blom­strende og kraftigere kultur, bør frøet dog sås i april i hus eller bænk, hvoref­ter småplanterne udplantes i slutnin­gen af maj.

Tropaeolum tuberosum's knolde plan­tes i august-september og anbringes

lyst og luftigt, fx i vinterhaven, hvor de bindes op til et espalier eller lignende.

Blomsterkarse indeholder skarptsmagende stoffer og angribes af de samme sommerfuglelarver, der lever af kål. Larverne æder grådigt af bladene, og planterne kan på kort tid blive ribbet for alt bladgrønt. Larverne bekæmpes ved sprøjtning med et derrismiddel, medens de endnu er små. Biologisk bekæmpelse ved hjælp af snyltehveps er også effektiv, men mere kompliceret.

 

Anvendelse: Blomsterkarse er anvendelig på mange måder. De klatrende former er velegnede til espalier eller på terrasse; hvor man ønsker en beklædning med grønt og blomster, kan de vokse frit omkring. De kan dyrkes i potter og anvendes som hængeplante i vinduet eller i vinterhaven.

De lavere typer er velegnede på en solrig skråning eller som altanplanter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (53 stemmer)
Siden er blevet set 27.300 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1325717-10-2021 17:25:26 Helle Mikkelsen
vil gerne vide om jeg kan tørre dem og hvordan til foder...
1268214-06-2019 12:26:43 Ena Verner
God info. Har i en ide hvorfor mine tallerkensmækkere ikke blomstrer. Bladene visner langsomt og ikke en eneste blomst 😞 Venlige sommerhilsner Ena 🤗
515523-04-2016 13:35:10
Jeg tror de måske er frostspire dem vi normal køber eller selv høster frø af,fordi jeg aldrig har kunne få dem til at spire indendørs,men i haven dukker de op rundt omkring og de ligger jo overfladisk i jorden så jeg tror at de skal have frost for at spire.
515323-04-2016 11:55:40 Betty Munk
Hvorfor er det næsten umulig at få dem til at spire inde?
368126-06-2015 15:15:42 Christina Gottlieb
Christine: De enårige er ikke svære, det er de flerårige, som kan være bøvlede! :) Spørgsmålet er jo, om du kan holde liv i de enårige over vinteren, med eller uden lys.. Det er lykkedes for mig EN gang, men da foråret så kom, døde den (den var nok træt!!) Jeg har ikke nogen erfaring med andre klatreplanter, som skulle kunne glæde dine fjerede venner hele året igennem, men der må da være stueplanter, som klatrer. En bog om stueplanter giver sikkert idéer! Og til lykke med de groende småplanter - det er en DEJLIG plante, den Blomsterkarse!!
367926-06-2015 08:51:31 Christine Alstrup
Hej igen Christina ! ☺️ Jeg såede mine blomster karse frø for ca 4 dage siden, og jeg lagde dem ca. to cm ned i jorden. Og jeg kan allerede se at de er vokset en cm over jorden, - så dvs planten ca har vokset 3 cm på 4 dage ! ☺️ Men siden du siger at det ville blive svært for mig at få dem til at gro, - tror du da det er fordi det er frø fra en en-årig (el. ældre) plante? Jeg troede du mente at jeg ikke ville have held med at så planten, hvis ikke det var en en-årig sommerfugle plante. - men det er frø fra en en-årig sommerfugle plante du mener, er det? Mvh Christine ☺️ - god weekend!
367724-06-2015 19:11:52 Christina Gottlieb
Hej Preben, jeg ser først nu, at det er T. speciosumfrø, du har. Jeg har forstået på Impecta, som sælger disse frø, at frøene skal såes fra januar til marts og stilles udenfor i skygge så tidlig som muligt, gerne allerede i januar måned Dækkes med 2-4 mm perlit eller fint sand. Gror gør de samme år om foråret eller året efter. De kan også såes sep-nov i potter eller på friland.
367123-06-2015 23:28:28 Preben
Jeg har nok fået frø fra en anden slags tropæolum. Jeg har behandlet mine frø på alle mulige måder, men fik ijngen fremspiring. Den almindelige nastursium har jeg ingen problemer med at dyrke.
366821-06-2015 19:13:50 Christina Gottlieb
Preben, lagde du frøerne i blød i et døgn (ca) inden du såede? Hvis det er tale om "sommerkarsen", Tropaeolum majus mm, skulle dette virke. Den er etårig og sår sig selv villigt. Men som beskrevet ovenfor, findes der også forskellige Tropaeolum tuberosum, som er flerårige. De er en helt anden historie, men det er også beskrevet ovenfor. Christine: Jeg tror, at du kun vil lykkes med de enårige karsetyper til dine papegøjer - de andre kræver kulde for at gro. Men fremfor alt vil de jo have sollys (eller plantelys) hvis de skal vokse indendøre. Så jeg kan ikke rigtig se, at det skulle være en god idé. Men ret mig, hvis jeg tager fejl!!! :D
366721-06-2015 17:08:58 Preben
På vores rejser til england har vi mange steder set Tropæolum slynge sig op i hække og hegn i de gamle slotshaver. Vi har nærmest været besatte for at få nogle eksemplarer med hjem - og har høstet masser af frø med henblik på formering. Desværre har jeg ikke haft succes med noget af det. Frøene spirede ikke og en hjemført plante brækkede over ved roden. En rådgiver fortalte mig, at jeg ikke kunne forvente, at frøene ville spire lige med det samme. Senere har jeg købt frø fra England, men de spirede heller ikke. Jeg har nu opgivet at få dem i min have.
218210-10-2011 15:49:48 Christina Gottlieb
Hej Preben, kommer lige tilbage til dit spørgsmål. T. speciosum kan også sås nu i efteråret, så virker vinteren som straficiering. Brug såjord, gerne med perlite el. lign., og store potter (med drænhuller). Stil potterne ud så de står fast og dæk med fiberdug eller net, så fugle ikke kan komme til. Held og lykke!
218310-10-2011 09:13:42 Christina Gottlieb
Jeg tror, at de skal have en periode med kulde for at kunne spire. En såkaldt stratificiering.
218409-10-2011 21:20:06 Preben
Hvordan får man frø af Tropaeolum speciosusm til at spire?
218506-10-2011 16:46:04 Christina Gottlieb
Der kan hos rareplants købes diverse flerårige Tropaeolum. Rareplants sidder i England. Her i DK kender jeg ingen, men mon ikke det findes nogen her også. Held og lykke! Christina
218707-04-2011 15:17:32 Christina Gottlieb
Dejligt med lite flere slags Tropaeolum. Kom gerne med plejeråd til mage forskellige, tak! ;)
218820-10-2010 10:23:47 Christina Gottleib
Hej, er der nogen der ved, hvor man kan få fat i Tropaeolum tuberosum?? Jeg har i lang tid prøvet overnettet, men uden held. Jeg selv har været heldig og fik for mange år siden fat i Tropaeolum speciosum, som jeg er VÆLDIG glad for!

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her