Logo

Buelilje - Cyrtanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Buelilje - Cyrtanthus

Bueliljen tilhører narcisfamilien og er nær beslægtet med klivia og septem­berlilje. Den har fået sit navn fra de snævert tragtformede blomster, der er let buede og noget hængende. Bladene er mørkegrønne og sværdformede, un­dertiden lidt spiraldrejede. Bueliljen stammer fra Sydafrika, hvor den blomstrer om sommeren, dvs. i perioden november til februar, men herhjemme blomstrer den normalt i maj-juni.

Der findes adskillige arter, og de falder naturligt i to grupper.

Planterne i den ene gruppe er ret lave, 15-30 cm, har forholdsvis små løg, der er 2-3 cm i diameter, og holder ingen hvilepause om vinteren, hvorfor de skal passes med vand og næring hele året. Til denne gruppe hører Cyrtan­thus mackenii, der har hvide, duftende blomster, og Cyrtanthus ochro/eucus med gule blomster. Af disse arter har man frembragt krydsninger, der har vist sig værdifulde som afskærings­blomster.

Den anden gruppe er højere og krafti­gere, har større løg på 5-10 cm i diameter og holder hvil om vinteren. I hvileperioden visner bladene, og lø­gene skal stå tørt, endda ved mindst 10°C. Til denne gruppe hører Cyrtanthus angustifolius, som har lyserøde blomster, Cyrtanthus obliquus, der med sine smukke røde blomster utvivl­somt er en af de bedste arter, og Cyrtanthus sanguineus, der er blodrød.

 

Bueliljen kan være en spændende fornyelse til vinterhaven.

 

Vækstkrav: Bueliljen kræver ikke blot en kraftig jord, men også rigelig tilfør­sel af vand og næring i vækstperioden under og efter blomstringen. Jorden må dog samtidig være meget veldræ­net, og planter man i potter, anbefales det at lægge et lag knuste potteskår i bunden. Den formeres ved forsigtig fradeling af sideløgene. Måske har man endnu ikke set så meget til buelil­jen her i landet, men fx i Frankrig og Holland - hvor den heller ikke er vinterhårdfør - er der stor interesse for denne spændende fornyelse, og der er ingen tvivl om, at den kommer.

 

Læg løg af buelilje i en urtepotte af ler, ikke en plastpotte. I bunden lægges et godt dræn af knuste potteskår eller grove perlesten. Vand aldrig i hvileperioden, når toppen er visnet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.408 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken fridag er det bedst at undvære?

Effektiv reklame - klik her