Logo

Buelilje - Cyrtanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Buelilje - Cyrtanthus

Bueliljen tilhører narcisfamilien og er nær beslægtet med klivia og septem­berlilje. Den har fået sit navn fra de snævert tragtformede blomster, der er let buede og noget hængende. Bladene er mørkegrønne og sværdformede, un­dertiden lidt spiraldrejede. Bueliljen stammer fra Sydafrika, hvor den blomstrer om sommeren, dvs. i perioden november til februar, men herhjemme blomstrer den normalt i maj-juni.

Der findes adskillige arter, og de falder naturligt i to grupper.

Planterne i den ene gruppe er ret lave, 15-30 cm, har forholdsvis små løg, der er 2-3 cm i diameter, og holder ingen hvilepause om vinteren, hvorfor de skal passes med vand og næring hele året. Til denne gruppe hører Cyrtan­thus mackenii, der har hvide, duftende blomster, og Cyrtanthus ochro/eucus med gule blomster. Af disse arter har man frembragt krydsninger, der har vist sig værdifulde som afskærings­blomster.

Den anden gruppe er højere og krafti­gere, har større løg på 5-10 cm i diameter og holder hvil om vinteren. I hvileperioden visner bladene, og lø­gene skal stå tørt, endda ved mindst 10°C. Til denne gruppe hører Cyrtanthus angustifolius, som har lyserøde blomster, Cyrtanthus obliquus, der med sine smukke røde blomster utvivl­somt er en af de bedste arter, og Cyrtanthus sanguineus, der er blodrød.

 

Bueliljen kan være en spændende fornyelse til vinterhaven.

 

Vækstkrav: Bueliljen kræver ikke blot en kraftig jord, men også rigelig tilfør­sel af vand og næring i vækstperioden under og efter blomstringen. Jorden må dog samtidig være meget veldræ­net, og planter man i potter, anbefales det at lægge et lag knuste potteskår i bunden. Den formeres ved forsigtig fradeling af sideløgene. Måske har man endnu ikke set så meget til buelil­jen her i landet, men fx i Frankrig og Holland - hvor den heller ikke er vinterhårdfør - er der stor interesse for denne spændende fornyelse, og der er ingen tvivl om, at den kommer.

 

Læg løg af buelilje i en urtepotte af ler, ikke en plastpotte. I bunden lægges et godt dræn af knuste potteskår eller grove perlesten. Vand aldrig i hvileperioden, når toppen er visnet.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.550 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os