Logo

Buketroser 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Buketroser 2

'Queen Elizabeth' er en værdifuld buketrose med meget kraftig vækst.

 

Buketroser er oftest kraftigtvoksende haveroser med mange blomster, sam­let i en tæt klase eller blomsterstand. Da de forskellige rosenarter og rosen­sorter let krydses indbyrdes, findes der en stor variation inden for denne og andre rosengrupper. Oprindelsen til buketroserne må man søge i Japan. Her fandt den svenske botaniker Thunberg i begyndelsen af det 19. årh. en vildrose med lange, overhængende grene og en utrolig blomsterrigdom. Han kaldte den for Rosa multiflora, det vil sige den mangeblomstrede rose. Han indførte den til Europa, og 50 år senere blev samme rosenart på ny introduceret i Europa af den tyske læge og botaniker Siebold under det græske navn Rosa polyantha, der også betyder den mangeblomstrede rose. Senere har andre botanikere bragt or­den i navneforvirringen, og planten hedder nu Rosa multiflora. Den kan købes i planteskolerne og anvendes dels som vildrose i busketter, i fugle­krat og til dækning af skråninger, dels som grundstamme til okulering af de fleste sorter af buketroser. Planteforædlerne anvendte den man­geblomstrede rose til krydsning med bengalrosen (Rosa chinensis) og tero­sen (Rosa odorata). Resultatet blev de første polyantha-roser, som havde stær­kere farver, større blomsterrigdom og længere blomstring end de hidtil kend­te haveroser. Blot forsvandt rosenduf­ten under det komplicerede kryds­ningsarbejde. Eksempler på disse ro­ser er sorter som 'Dick Koster', 'Mors­dagsrose' og 'Orleansrose'. Ved kryds­ning med de storblomstrede tehybrider opstod en ny type buketroser, de så­kaldte polyantha-hybrider, i daglig tale kaldt poulsenroser efter det danske rosendynasti med Dines Poulsen, Svend Poulsen og Niels Poulsen. Deres forædlingsarbejde er verdenskendt, og »poulsenroser« finder man nu overalt i verden. Den gamle 'Rødhætte' fra 1912 dyrkes stadig, men har fået efterfølgere med endnu større sygdomsresi­stens, hårdførhed og blomsterevne. 'Kirsten Poulsen', 'Karen Poulsen', 'Poulsens Grupperose' og 'Pernille Poulsen' kan anbefales.

 

Fra uden­landske rosenforædlere har vi sorter som 'Europeana', 'Frensham', 'Schnee­wltrchen' og 'Schweizer Gruss'. Ved yderligere indkrydsning af »tehybrid­hlod« i buket roserne opstod en ny gruppe, som man kalder for florwun­da-roserne. Ordet floribunda betyder rigtblomstrende. Flere sorter af disse har næsten lige så store blomster som tehybriderne, og de kaldes for flori­bunda-grandifloraroser. Af denne gruppe dyrker man bl.a, 'Marchen­land' , 'Lilli Marleen' og 'Queen Eliza­beth'.

 

Dyrkning: Buketroser dyrkes som de øvnge have roser. Alle de gængse sor­ter er fuldstændig hårdføre i Danmark, og de behøver derfor ingen vinterdæk­ning. Beskæringen skal foretages i be­gyndelsen af april (når forsytiabusken blomstrer), og den skal være meget moderat. Hvis man skærer planterne for kraftigt ned, vil de reagere med senere blomstring, kraftige sommer­skud og stor løvmasse. Buketroser er huske ligesom havens øvrige prydhu­ske, og beskæring skal derfor kun ske for at regulere væksten, blomstringsti­den og måske blomsterstørrelsen.

Ho­vedreglen for beskæring af buketro­serne er: bortskæring af tynde, svage og døde skud, forsigtig nedskæring af sidste års blomsterskud og bortskæring af de ældste skud i plantens midte, så der kommer lys og luft ind i planten og således, at planten langsomt forynges. Ingen skud behøver at være mere end 4-5 år gamle. De fleste nye buketroser er selvrensende. Det vil sige, at de visne blomsterblade falder til jorden af sig selv, så man kan undgå de daglige afpudsninger i blomstringstiden.

 

Buketrosen 'Europeana' har skinnende karminrøde blomster.

 

Folie d'Espagne' er en kraftig. sund og rigtblomstrende buketrose.

 

Anvendelse: Buketroserne virker især ved deres blomsterrigdom og farve­pragt. Et bed med buketroser har den længste blomstring af alle havens blomsterplanter. og da det samtidig kræver et minimum af vedligeholdelse, er et rosenbed næsten det ideelle blom­sterbed, både i den lille og den store have.

 

Buketroser egner sig godt til plantning sammen med prydgræsser, buskpotentil og lave stauder.

 

Buketrosen 'Schneewitt­chen' er lige velegnet i rosenbedet, i et blandet blomsterbed og som lav, blomstrende hæk.

 

Buketroser plantet som skel mellem to flisearealer, med mellemplantning af den gule kleopatras nål, liljer og lave stauder.

 

Se: Planteskemaer - Buketroser

 

Buketroserne kan anvendes samlet i store bede, en sort eller flere til mange sorter sammen. Ønsker man mange sorter, må man før plantningen sætte sig ind i de enkelte sorters højde­forhold og farvevirkning, Mange røde nuancer står dårligt sammen, men de kan adskilles ved at plante neutralt farvede, dvs, hvide eller gule roser, ind mellem de kraftigt røde sorter. Buket­roserne kan også anvendes solitært på græsplænen eller på haveterrassen, En solitærrose skal dog passes med større omhu end planterne i rosenbedet. Den fordrer hyppigere afpudsning, mere vand og mere næring for at kunne se ud til sin fordel fra alle sider. Endelig kan buketroserne blandes med andre af havens planter, De kan indgå en­keltvis eller i grupper i staudebedet, de kan anvendes som prydbuske i havens busket, og de kan anvendes som uklip­pede hække eller havehegn mellem to havedele eller som lav hæk i forhaven ud mod vejen, Til dette formål er sorter som 'Poulsens Grupperose' , 'China Town', 'Schneewittchen' og 'Ti­voli' særlig velegnede,

 

Naboplanter: Hvis man blander buket­roser mellem stauder, bør man fore­trække stauder med blå, violette eller hvide blomster, f.eks, bakkestjerne, ballonklokke, brudeslør, høstanemo­ne, mandstro, ridderspore, salvie og hornviol. I bunden af et bed med buketroser kan man anvende følgende bunddækkeplanter: guldnælde, lam­meøre, nellike og vintergrøn.

 

Afskæring: Buketroserne er gode og holdbare snitblomster. Blomsterstan­den bør skæres, når den første blomst i klasen er lige ved at udfolde sig, Det bedste tidspunkt for afskæringen er tidligt om morgenen, mens nattedug­gen endnu dækker blade og knopper. Rosernes holdbarhed forøges, hvis stil­kens nederste del knuses med en ham­mer under vand, så der ikke slipper luft op i stilken fra snitfladen, Sorter med særlig lange og stive stilke er især gode til snit, f.eks, 'Buisman's Tri­umph', 'Frensham', 'Pernille Poulsen', 'Queen Elizabeth' og 'Schneewitt­chen'.

 

Værdital: På Statens forsøgsstation i Hornum i Nordjylland har man i en årrække foretaget dyrkningsforsøg med haveroser. Der er sket en bedømmelse af de enkelte sorters positive og nega­tive egenskaber såsom hårdførhed, vækstform, løvmasse, blomsterrigdom, blomstringens længde og blomsternes placering, duft og udseende efter af­blomstring og endelig evnen til at mod­stå sygdomme,

For alle disse egenskaber har man givet karakterer, som samles i et så­kaldt værdital, der kan benyttes som en rettesnor, når man vil købe og plante roser. Det højeste værdital er 200, det laveste 0. Sorter med værdital under 100 har kun ringe dyrkningsvær­di. Til vejledning er disse værdi tal an­ført i skemaet over et udvalg af gode sorter af buketroser - Se: Planteskemaer - Buketroser.

 

Sygdomme og skadedyr: Meldug be­kæmpes ved sprøjtning med Amiral, stråleplet med Captan og rosenrust med Zineb, Samtlige skadedyr kan bekæmpes med pyrethrum, mens man bør undgå kraftigere giftstoffer, Den bedste sundhedspleje er i øvrigt at holde rosenplanterne i stadig og kraftig vækst med rigelig vanding og gødning samt korrekt beskæring.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.895 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!