Logo

Bynke - Artemisia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bynke - Artemisia

Bynke er oftest store og kraftige plan­ter med en grålig eller hvid, filtagtig behåring, især på de unge skud. Blade­ne er dobbelt eller flere gange fjersnit­delte.

Blomsterne sidder i små æg- eller kug­leformede skærme, som igen er samle­de i rigtblomstrede stande. Farven kan være hvid, gullig eller rødlig. Alle bynker har en krydret duft, især fra de unge plantedele.

Bynkerne vokser oftest på dårlig, tør eller saltholdig jord. De arter, som vokser vildt her i landet, findes ved vejkanter eller på strandenge, diger og tangvolde. De arter, som er indført, kommer oftest fra steppeområder og halvørkener.

I haver bør bynke plantes, så deres grå løv og blomsterstande danner kontrast til andre stauders grønne blade og farvede blomster. Planten står godt til de blå eller røde efterårsasters eller til de sene gule gyldenris.

Bynke er almindelig her i landet, og et par arter er forvildede fra middelalde­rens klostre. Planterne har været me­get brugt i folkemedicinen, idet udtræk af blade og blomster blev brugt mod maveonder som orm og mavekneb, men også mod gigt og som et mildt sovemiddel. En del arter af slægten bruges stadig som tilsætning og smagsstof til fx snaps, som så får navnet »bjæsk«. Det gælder ambra, esdragon og malurt. Følgende arter kan anven­des i prydhaven:

 

Snebynke (Artemisia lactiflora). Stæn­gelen bliver hård, næsten træagtig, og 150-200 cm høj. Bladene er stærkt fjerdelte og mørkegrønne, men den øverste del af planten er hvidfiltet. Blomsterne er små, mælkehvide, duf­tende og meget talrige. De små kurve sidder i lange, oprette stande. Blom­stringen falder ikke før end i septem­ber og varer til ind i oktober. Man bør lade stænglerne stå vinteren over, for selvom planten visner, kan snebynke være pyntelig med rim eller sne. Stænglerne skæres ned tidligt om foråret.

Passer jorden og stedet snebynken, vokser den hurtigt til. Den foretrækker en ret let jord med godt dræn. Kom­mer der til at stå vand om planten i vintertiden, kan den let fryse bort. Snebynke skal have fuld sol for at blomstre ordentligt. Står den i halv­skygge, bliver den en skuffelse. For­uden at pynte i rabatten er snebynke god til buketter sammen med andre sene efterårsblomster.

Snebynke formeres om foråret ved deling eller ved stiklinger, som bør skæres med hæl.

 

Wallis-bynke (Artemisia vallesiaca) vokser vildt i de sydøstlige Alper og har fået navn efter den schweiziske kanton Wallis. Det er en flerårig, hvid­filtet plante med fågrenede stængler, som bliver træagtige forneden. Blade­ne er 1-3 cm lange, dobbelt fjersnitdel­te med linjeformede afsnit. De øverste blade er udelte. De gulrøde eller bleggule blomsterkurve sidder i næsten kuglerunde stande. Blomstringen kom­mer i juli-august.

Wallis-bynke hører hjemme i den for­reste del af rabatten eller på stenhøje, for højden bliver ikke mere end 20-40 cm. Den skal stå i fuld sol og helst på en let, ret tør og kalkrig grund. Wallis­bynken formeres om foråret ved de­ling.

 

Sølvbynke (Artemisia stelleriana) er nærmest en halvbusk. Stænglerne bli­ver træagtige og har dybt delte blade med brede flige. Hele planten er hvid­filtet og bliver 60-75 cm høj. Kurvene er lysegule og større end normalt for bynkerne. Blomsterne sidder i en slank top, og blomstringen falder i juli-au­gust. Sølvbynken hører hjemme i staudebedet på en sandet, veldrænet jord. Planten stammer fra Nordøst­asien, men findes af og til forvildet ved vore kyster. Sølvbynke formeres ved deling eller ved stiklinger tidligt om foråret.

 

Glinsende bynke (Artemisia nitida) er flerårig og sølvgrå af fine hår. Den bliver 10-30 cm høj, har gulrøde eller hvidlige blomster i juli-august. Den stammer fra Dolomitterne og bør plan­tes i stenpartier med kalkholdig jord og i fuld sol. Hele planten er meget aromatisk.

 

Granbynke (Artemisia sacrorum) er en- eller toårig. Den har fået sit danske navn, fordi den ligner et lille grantræ. Granbynke bør sås i hus eller bænk i marts-april og plantes ud i maj. Den er god til at plante i den højtvoksende del af rabatter. Blomsterne er nærmest hvidgule, men de kan blive gulrøde. Højden bliver indtil ca. 200 cm.

 

Gråbynke (Artemisia vulgaris) vokser vildt i Danmark. Det er en grov plante, men de enkelte blomster er meget smukke på nært hold.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.237 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her