Logo

Chelone - Chelone

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Chelone - Chelone

Chelone er et græsk navn, som betyder skildpaddeskjold, og med lidt fantasi kan blomsterkronens overlæbe sam­menlignes med skjoldet hos en skild­padde. Det er en lille beskeden plante med frodig vækst og diskrete rosa blomster fra juli til hen på efteråret. Stænglerne er firkantede og bladene oftest lancetformede og savtakkede. Planten breder sig hurtigt ved hjælp af de krybende jordstængler.

 

Vækstkrav: Chelone trives bedst i en muldrig, fugtig jord. Hvis jorden er alt for næringsrig, breder planten sig hur­tigt på bekostning af naboplanterne. Den trives bedst i ganske let skygge, men svides af den kraftige middagssol. Om vinteren kan en let dækning med granris anbefales.

 

Pleje: Chelone er let at have med at gøre og kræver ingen særlig pleje. Toppen fjernes om foråret, og i meget tørre somre bør der vandes.

 

Anvendelse: Chelone kan anvendes i et almindeligt staudebed, men hører sna­rere hjemme under mere »naturlige« forhold som i en let skygget blomster­eng, ved en søbred eller i udkanten af en skovbundsbevoksning. Det er en typisk »wild-garden-plante«, der helst skal overlades til sig selv. Den kan i blomsterengen plantes sammen med brunelle, guldnælde og vintergrøn.

 

Chelone er en smuk plante i havens blom­stereng. Her Chelone obliqua med karmin­røde maskeblomster.

 

Arter:

Chelone glabra foretrækker fug­tig jord. Den bliver 70-80 cm høj, har firkantede stængler med spidst lancet­formede, savtakkede blade og hvide eller lyserøde blomster i korte blom­sterstande. Blomstringen finder sted i juli-september.

 

Chelone lyonii har forgrenede stæng­ler, der bliver omkring 80 cm høje. Den er den kraftigste af arterne. Den har store aksformede blomsterstande med lysrøde eller purpurrøde blom­ster. Bladene er ægformede. Planten hører hjemme i bjergegne og trives bedst på en fugtig, muldrig, let sur jord.

 

Chelone obliqua bliver kun 30-50 cm høj. Dens blade er tilspidsede som hos Chelone glabra, men bredere og fint indskårne. Blomsterne er kraftigt karminrøde og fremme fra juli til sidst i september.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.711 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her