Logo

Dieffenbachia - Dieffenbachia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Dieffenbachia - Dieffenbachia

Dieffenbachia, der stammer fra tropisk Amerika, er en typisk bladplante, hvis blomster er uden interesse, men som, når de dannes, minder om kallablom­ster. Dieffenbachia og kalla hører til samme familie, nemlig arumfamilien. Planterne bliver normalt mellem 40 og 150 cm høje. Saften i både stængler og blade er giftig og ætsende og indehol­der bl.a. stryknin.

 

Dieffenbachia dyrkes på grund af de brogede blade, der kan variere meget med hensyn til blad tegninger og grønne og lyse farvenuancer.

 

Dieffenbachia er en nøjsom stueplante, der trives under selv dårlige lysforhold. Men den skal have meget vand og varme.

 

Arter og sorter:

Dieffenbachia bausei er en krydsning mellem Dieffenbachia­arterne maculata og weirii. Den er lavtvoksende og har gulgrønne blade med uregelmæssigt fordelte, hvide og mørkegrønne pletter og mørkegrønne bladrande.

 

Dieffenbachia bowmannii, der stammer fra Colombia, er en stor plante, hvis blade er hvidplettede på undersiden og på oversiden forsynet med lyse og grønne bånd, der veksler regelmæs­sigt.

 

Dieffenbachia maculata, der stammer fra Brasilien, er den art, der hyppigst dyrkes, og der findes en række sorter af denne art. 'Exotica' har kompakt vækst. De grønne blade er kortstilkede og forsynet med flødefarvede marmo­reringer. 'Pia' er også kompakt, og bladene er stærkt hvidbrogede.

 

Dieffenbachia seguine har lysere grøn­ne blade med mørkegrøn hovednerve

og mørkegrønne og hvide pletter på bladene.

 

Pleje: Dieffenbachia holder af høj luft­fugtighed og er ikke særlig lyskræven­de. Den skal beskyttes mod direkte sol i den lyse tid. Hvis den står for mørkt, bliver bladene mindre brogede. I vækst­perioden, som strækker sig fra marts til oktober, vandes regelmæssigt, og der gives næring, mens der i vinterperio­den kun vandes. Om vinteren må tem­peraturen ikke komme under 16°C, men den bedste temperatur er 18-­20°C. Om sommeren er en temperatur på 24-25°C ideel. Omplantning foreta­ges bedst om foråret, hvor en nærings­rig jordblanding baseret på tørv er velegnet til ompotning. Ældre planter mister ofte de nederste blade. De bli­ver derved »stammede« og mindre smukke.

 

Formering: Dieffenbachia formeres ved topstiklinger. Formering kan ske hele året, men den lykkes bedst i februar, når det bliver lysere i vejret. Efter stikningen holdes »sluttet luft«, dvs. at planten anbringes i et lille drivhus, fx i form af en plasticpose trukket ned over plante og potte, hvor­ved fordampning fra planten forhind­res og en udtørring af den undgås. Plastic'et må endelig ikke røre plan­tens grønne dele, der svides ved en sådan berøring. Temperaturen holdes

på 24-25°C. Under gode vækstbetin­gelser varer det 2-3 uger, før der er rod på stiklingen. Som stikkesubstrat kan man bruge en let enhedsjord. Den plante, moderplanten, hvorfra topstik­lingen er taget, skyder senere flere nye skud, så planten bliver mere busket.

 

Sygdomme og skadedyr: Dieffenba­chia kan angribes af bakterier. Hvis dette sker, opstår der forrådnelse i bladhjørnerne, og forrådnelsen breder sig herfra til hele planten. Der er desværre ingen effektiv kur mod bak­terieangreb.

Af skadedyrene kan især spindemider være alvorlige. Angreb af spindemider kan medføre bladtab. Man kan forsøge at bekæmpe angrebet med et kemisk bekæmpelsesmiddel, men det er ikke altid effektivt.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (52 stemmer)
Siden er blevet set 19.093 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
169402-12-2014 13:35:13 Pia
Det er den bedste plante jeg nogensinde har haft. Min moderplante købte jeg for cirka 30 år siden. Hele familien har fået stiklinger når planten blev for stor. Lige nu har jeg 3 stiklinger på en halv meter og den store på 1,50 m x 1,50 m og det er tredje år den blomstrer og bladene er cirka 50 cm x 22 cm. Et rent 5 tal fra mig.
169529-06-2013 08:34:27 POUL BRUN
OVERSKUELIG SITE - GODE, PRAKTISKE OPLYSNINGER.
169607-08-2010 02:25:35 bettina sivertsen
Jeg mener at Dieffenbachia'en er en plante, der både kan formeres ved topstiklinge og ved deling af planten da der kommer nogle gode sideskud op af jorden ved moderplanten. Og jeg vil sige at Dieffenbachia er let at passe, da man bare kan sørge for at fylde en underskål med vand regelmæssigt så den altid har vand og næringsrig jordblanding er også nemt at have med at gøre. Den er ikke krævende i pasning, derfor ligger dens karakter efter min mening på 3 stjerner.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!