Logo

Diktam - Dictamnus albus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Diktam - Dictamnus albus

Plantenavnet betyder »busken fra Dikte«, et stednavn på Kreta. Staudens stængler og blade er tæt besat med kirtelhår, hvis sekret er så brandbart,

at det brænder med en lille flamme, hvis man i varmt og tørt vejr sætter en tændstik til. Denne egenskab har givet planten de folkelige navne »gasplante« og »Moses' brændende busk«. Planten er kraftig med meterhøje, stive stæng­ler og læderagtige, uligefinnede blade. Blomsterne er store med 5 lyserøde kronblade. Det botaniske artsnavn al­bus betyder hvid og hentyder ikke til blomsterfarven, men til rodens farve.

 

Diktam er særlig smuk som solitærplante eller sammen med lave naboplanter som bakkenellike. krybeklokke og karpaterklokke.

 

Diktam findes i lyserøde og hvide former. Plantet sammen giver de en smuk virkning i staudebedet.

 

Vækstkrav: Diktam trives på alminde­lig næringsrig, gerne noget tør have­jord. Den blomstrer rigest i fuld sol, men kan dog også trives i halvskygge.

 

Pleje: Diktam formeres ved frøudsæd. Frøene skal høstes på planten næsten

inden modningen, og inden de falder ud af kapslen. De skal sås med det samme, da de ellers mister spireevnen. I øvrigt kan planten formeres ved de­ling. P.gr. af det tæt forgrenede rodnet holder planten en god rodklump og kan omplantes og deles hele somme­ren, selv når den er i fuld blomst. Straks efter plantningen skal diktam vandes meget grundigt; men senere kan de rodfæstede planter tåle lange tørkeperioder. De stive stængler behø­ver ingen opbinding. Afpudsning af visne blomster er unødvendig, men hele planten skæres ned i marts, inden de nye skud kommer frem. Jo længere diktam får lov at stå urørt på samme voksested, jo smukkere og kraftigere bliver planten. Det er således en ideel staude, som kan passe sig selv i en lang årrække. Til afskæring er diktam ikke særlig velegnet. Dels drysser de enkel­te blomster hurtigt, dels virker duften fra kirtelhårene ret ubehagelig.

 

Anvendelse: I staudebed og stenbed er diktam en smuk og karakteristisk staude. Den kan plantes sammen med lavere stauder med samme blom­stringstid såsom mjødurt, storkenæb og vortemælk. På en terrasse eller i en atriumhave er diktam meget dekorativ som solitærplante. I handelen findes den almindelige lyserøde diktam samt en hvid varietet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (16 stemmer)
Siden er blevet set 5.641 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her