Logo

Dorotealilje - Leucojum vernum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dorotealilje - Leucojum vernum

Leucojum er sammensat af de græske ord leukos = hvid og ion = viol, mens vernum er latin og betyder forårsblom­strende. Dorotealiljen stammer fra Mellemeuropa, men er nu spredt over hele vor verdensdel og et stykke ind i Asien. Det er en af vore tidligste og mest yndefulde forårsbebudere, og den bærer også det danske navn vår­hvidblomme.

Umiddelbart kan dorotealiljen godt ligne en vintergæk. Den har duftende, snehvide og klokkeformede blomster med gulgrønne pletter i spidsen af kronbladene; men til forskel fra vinter­gækken er dens kronblade alle lige store. Som regel er der kun en blomst på hver stængel, sjældent to. Bladene er smalle, mørkegrønne og blanke.

 

Vækstkrav: Dorotealiljen er uhyre let­dyrkelig og klarer sig fint på en almin­delig god havejord både i sol og skyg­ge, men allerbedst trives den på en noget fugtig, dyb muldjord. Den egner sig godt i et bed mellem andre forårs­løg, i forhaven mellem lave buske eller ved en sydmur, hvor den blomstrer tidligt og klarer sig fint, blot den får rigelig vand i vækstperioden. Den vir­ker også meget smuk i en blomstereng, i en vildhave eller i græs under høje træer.

Formeringen sker let ved sideløg, som under gode forhold dannes i rigelig mængde; men undertiden formerer den sig også ved selvsåede frø. Løgene plantes ikke for dybt; 6-8 cm er pas­sende.

 

Arter: Leucojum omfatter syv arter, som alle findes i Europa og Den nære Orient, men især i egnene omkring Middelhavet og Sortehavet. Foruden dorotealiljen dyrker vi herhjemme kun hvidblomme (Leucojum aestivum) og høsthvidblomme (Leucojum autumna­le); begge er omtalt i artiklen hvid­blomme.

Dorotealiljens klokker blomstrer i marts-april.

 

Dorotealilje trives i sortmuldet løvjord sammen med andre forårsløg med let skygge fra bregner og krybende bunddækkeplanter .

 

Dorotealilje og andre forårsløg skal helst stå på samme voksested i en årrække. Brug aldrig hakkejern i bedet. Lugning foretages med fingrene.

Husk at gøde, før bladene visner ned.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 4.792 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
209017-03-2012 22:34:18 Anette Henriksen
Kan jeg købe Dorotealiljer-løg nu ?

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her