Logo

Douglasia - Douglasia vitaliana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Douglasia - Douglasia vitaliana

Douglasia er opkaldt efter den skotske botaniker David Douglas (1799-1834), der også har givet navn til den almin­delige douglasgran (Pseudotsuga). Han foretog flere botaniske rejser i Norda­merika, hvor de fleste arter af plante­slægten Douglasia findes.

Douglasia vitaliana er den eneste eu­ropæiske art, og man finder den endda kun i temmelig stor højde i Alperne, Appenninerne og Pyrenæerne. Til ha­vebrug kan den være en smuk og spændende lille stenbedsplante, men den er sjælden og kræver ret specielle dyrkningsforhold, så den må siges at være en udpræget liebhaverplante. Douglasia er lav og pudedannende med grågrønne, nåle lignende blade og forholdsvis store, varmtgu1e blomster, der er rørformede og så godt som ustilkede. Skulle man give den et dansk navn ud fra blomstens udseen­de, måtte det nok blive guldprimula. I Sydeuropa blomstrer den allerede i april, men her i landet kan man i bedste fald få den i blomst i maj-juni.

 

Pleje: Douglasia kan anvendes som stenbedsplante, men kun hvor man kan skaffe den fuld sol og fremfor alt perfekt dræn. Den tåler sagtens frost; men den våde, danske vinter har den svært ved at overleve på friland. Vil man skaffe den bedre forhold, kan man plante den i en potte med kalkfat­tig jord og mange småsten eller pot­teskår. Man graver hele potten ned på et velegnet sted i stenbedet, og om efteråret kan man tage planten ind i et koldhus og derved beskytte den mod vintervæden. Formeringen kan ske ved frø, som bør sås i potte om foråret. Har man først fået planten i vækst, kan den også formeres ved deling eller stiklinger, men det må ske om efterå­ret og i koldhus.

 

Arter: Douglasia laevigata og Dougla­sia montana er to af de amerikanske arter. De har lyserøde blomster, men er desværre endnu vanskeligere at dyr­ke end den europæiske art.

 

Douglasia stiller følgende krav:

Jord: let, porøs, sandblandet. Surhedsgrad: let sur jord. Gødning: ingen.

Vanding: rigelig om foråret. Sol: fuld sol hele dagen. Dræn: godt afløb for vand ved hjælp af groft grus eller ral. Vinterdækning: plastic eller glas.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 945 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Kinaroser, Månedsroser, Bengalroser - Rosa x chininsisUtrættelige. Sådan kunne man karakterisere kinaroserne, som blomstrer uden afbrydelse hele...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!