Logo

Druebregne - Onoclea sensibilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Druebregne - Onoclea sensibilis

Druebregnen er hjemmehørende i Ki­na, men har været dyrket i europæiske haver siden 1700. Den har en rodstok, hvorfra den med udløbere breder sig til alle sider. Rodstokken bærer spredte, langstilkede, lysegrønne blade, der er ægformet trekantede og fjerdelte. Spo­rerne sidder på særlige »frugtblade«, der er langstilkede, men knap så høje som løvbladene. De sporebærende bla­de har ingen bladplade, men bladrib­berne er tæt besat med mange små hårde, drueformede eller perleagtige kugler, der har givet bregnen de dan­ske navne druebregne og perlebregne. Kuglerne er sporehushobe, som inde­holder en mængde sporehuse. Bregnen er løvfældende, og om efteråret har bladene fine høstfarver. Bladene er i øvrigt tynde og sarte (på latin sensibi­lis) og ødelægges let af blæst og træk.

 

Vækstkrav: Druebregne trives som de fleste havebregner bedst i en fugtig, muldrig jord i fuld skygge. Bladene er sarte, og planten skal der­for stå i læ for de fremherskende vinde. Den breder sig let til alle sider ved hjælp af rhizomerne (rodstokkene) og kan derfor danne store kolonier, hvor forholdene tiltaler den.

 

Pleje: Druebregne formeres ved deling eller stikning af rodstokken. Sporefor­mering kan foretages, men er meget langvarig. I strenge vintre kan det være nødvendigt at dække bregne toppen med granris. Den visne bregnetop må aldrig afskæres om efteråret, men først i det tidlige forår.

 

Anvendelse: Fortrinlig bregne til en »skovbund« under lyse løvtræer, på en søbred eller langs havens vandbassin.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.160 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her