Logo

Egebregne - Thelypteris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Egebregne - Thelypteris

Egebregnerne har tynde, forgrenede, krybende rodstokke og langagtige, op­rette blade, der er dobbelt fjersnitdel­te. Der findes adskillige hundrede arter inden for slægten, og de stammer fra vidt forskellige egne af jordkloden.

Nogle hører hjemme i fugtige bjerg­skove med humusrig jord, og andre træffes i moser, enge eller ved sø­bredder.

 

Dunet egebregne (Thelypteris phegopteris) danner tætte, sammenhængende grønne tæpper i skovbunden.

 

Arter: Her i landet dyrkes især følgen­de to arter: Dunet egebregne (Thely­pteris phegopteris), som i Tyskland kal­des Buchenfarn (= bøgebregne). Den findes i naturen i skyggefulde, fugtige skove. Også i Danmark er den vildt­voksende, men ikke særlig almindelig. Den har en stærkt forgrenet, krybende rodstok og matgrønne blade med fine, lyse hår på begge sider. Stilken er glat og gullig og brækker let. Dunet ege­bregne danner tætte, frodige bevoks­ninger på 1/2 m's højde. I havens skov­bund skal den have en del fugtighed og meget læ.

 

Sump-egebregne (Thelypteris palustris) vokser oftest i moser og enge, langs søbredder og ved bække. Den har ligeledes krybende rodstokke. Bladene er kraftige, 15 cm brede og 60 cm lange. De er ovale, dobbelt fjersnitdel­te og helt glatte og tynde. Deres farve er lys blågrøn, men i stærkt lys bliver de gulliggrønne. I haven kan denne bregne plantes ved kanten af vandbas­sinet eller i en fugtig skovbund, hvor der er blandet rigelig med spagnum eller enhedsjord i jorden. Den kan også trives ude i vandet, men kun på indtil 5 cm's vanddybde. Formering sker lettest ved deling af gamle plan­ter. Nedskæring af den visne top bør først ske sent på foråret, lige før de nye, sammenrullede blade er ved at skyde frem.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.052 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her