Logo

Elfenbens­tidsel - Ptilostemon diacanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Elfenbens­tidsel - Ptilostemon diacanthus

Tidsler er ikke blot ukrudtsplanter i have og mark. Der findes mange smukke prydplanter mellem dem. En af de smukkeste er elfenbenstidslen, som botanikerne nu har døbt Ptiloste­mon diacanthus, men som tidligere hed Cirsium diacanthus. Den stammer fra Sydeuropa og Lilleasien. I plantens første leveår danner den en smuk blad­roset. Bladene er lancetformede, skin­nende mørkegrønne og har et fint, elfenbenshvidt mønster langs bladenes hoved- og sidenerver. Hver bladnerve ender i to skarpe, gule torne. Andet år udvikles den 70 cm høje blomsterstæn­gel, som er beklædt med hvide uldhår. De lilla blomsterhoveder sidder få sammen op ad stænglen. Efter afblom­stringen dør planten i reglen, men kan undertiden fortsætte væksten som en staude.

 

Pleje og anvendelse: I haven kan el­fenbenstidslerne formere sig ved selv­såning, men man kan også så frøene i potter i marts indendørs og udplante de unge planter hen på sommeren. De skal stå på et varmt og solrigt sted, bedet i en tør, kalkholdig jord. En fugtig vokseplads sætter de absolut ikke pris på.

 

NB. En tidsellignende plante, kæmpe­mandstro (Eryngium giganteum), kal­des af og til fejlagtigt for elfenbenstid­sel. Den er slet ikke i slægt med tidslerne, idet den hører til skærm­blomstfamilien. Navnet på denne mandstro hentyder til de elfenbensfar­vede svøbblade under de blå skærm­blomster.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.209 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Rose à parfum de l'Hay - Parfum de l'HayDe mellemrøde, stærkt duftende, store, fyldte, runde blom­ster kan få næsten blålige...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!