Logo

Engelsød - Polypodium vulgare

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Engelsød - Polypodium vulgare

Engelsød er en gammel lægeplante; rodstokken indeholder mange nyttige stoffer. Navnet Polypodium er dannet af de to græske ord polys, der betyder mange, og podion, der betyder fod. Dette navn har planten fået p.gr. af sin krybende, brunskællede rodstok, der ofte har utrolig mange forgreninger. Navnet engelsød har den fået, fordi dens rodstok smager meget sødt. Den blev tidligere anvendt som lægemiddel. Engelsød er en smuk stedsegrøn breg­ne og den eneste art i slægten Polypodi­um, der er hårdfør nok til at overvintre hos os. Den har oprette bladstængler og bliver indtil 40 cm høj. Bladene er svagt takkede afsnit. De er glatte, lidt læderagtige og forsynet med karstren­ge, hvorfor planten henregnes til kar­sporeplanterne. Når man finder engel­sød i fri natur, er det i reglen i skovkanter, på bakkeskråninger eller i stengærder; men den kan også vokse som epifyt på mosdækkede træstam­mer eller stubbe, især i løvskove. Epi­fyt er en fællesbetegnelse for planter, der kan leve på andre planter uden direkte at hente næring fra dem, sådan som snylteplanterne gør. Engelsød er skyggetålende, kalkskyende og fore­trækker en humusrig surbund. Den trives særdeles godt i en sprække mel­lem stenene i et stenparti, eller måske kan man få den til at vokse på en gammel træstub, hvor der er tilpas fugtigt, ligesom den er velegnet som bunddække i skovbund. Uanset hvor man planter den, må man dog være indstillet på, at den vokser meget lang­somt.

 

 

Formering: Engelsød formerer sig ved sporer, som dannes i sporehusene, der er samlet i to rækker brune, runde sporehushobe på undersiden af blade­ne. Det er muligt at opformere engel­sød ved hjælp af sporerne, men små­planterne vokser uhyre langsomt, og metoden kan kun anbefales til særlig interesserede amatører. Deling af de større planters rodstok er til gengæld en meget nem, sikker og hurtig forme­ringsmetode.

 

Varieteter: Der findes flere varieteter af arten Polypodium vulgare. I Middel­havsområdet forekommer således Po­lypodium vulgare var. serratum med meget takkede bladafsnit. Den er sted­segrøn, men visner ofte ned i den tørre tid om sommeren.

 

Engelsød er en bregne. Man ser tydeligt karstrengene og de to rækker sporehushobe på hvert bladafsnit.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.480 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Rosa MundiGallica-roser er mindre, spinkle, men særdeles hårdføre buske med mange og små torne....
• Schneewittchen 1901 - Old SchneewittchenEn polyantha i miniformat, som hører ganske udmærket hjemme i for­bindelse med kinaroserne...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
772827-11-2016 13:51:56 jonas helt
Jeg har et terrarie med massere af mos derhjemme. Så denne flotte plante i skoven forleden og syntes den ville passe godt ind som epifyt deri. Nogen der ved om den er giftig for dyr, i det her tilfælde for kamæleoner? :)

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!