Logo

Engkarse - Cardamine pratensis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Engkarse - Cardamine pratensis

Engkarse (Cardamine pratensis) findes vildtvoksende på fugtige enge over hele landet. Den er i slægt med vandkarse, skovkarse og rosetkarse.

Blandt de korsblomstrede findes en slægt, hvis frugtskulper åbner sig ved elastisk tilbagerullende klapper. På dansk kaldes slægten derfor spring­klap, og engkarse hører til denne grup­pe. I naturen vokser engkarse på fugti­ge enge i fuld sol eller halvskygge. Det er en 20-40 cm høj plante med en trind, ugrenet stængel. Bladene er fjersnitdelte med runde afsnit på de nederste blade og linjeformede afsnit på bladene højere op ad stænglen. Blomsterne er 1 cm store, lilla og har gule støvknapper.

 

 

Vækstkrav: Som engplante kan eng­karse kun trives i haven, hvis der er tilstrækkelig fugtighed til stede. Jorden skal være muldrig. Den trives i såvel fuld sol som let skygge.

 

Pleje: Engkarse formeres ved frøud­sæd eller ved deling af ældre planter. Som vildstaude kræver den ingen form for pasning, og den sørger selv for at brede sig, hvor forholdene tiltaler den.

 

Engkarse er glimrende i havens blomstereng, blot jorden er tilpas fugtig.

 

Andre arter: Tandrod (Cardamine bulbifera) er en nær slægtning, som findes vildtvoksende hos os, hyppigst i det østlige Sønderjylland. Den bliver 50 cm høj og har en vandret jordstæn­gel , der er beklædt med tykke, hvide bladskæl. Bladene er fjersnitdelte med ærtstore, sorte yngleknopper i blad­hjørnerne. Blomsterne er lyst rødlilla. En skovbundsplante i skyggefulde skove.

Kløverkarse (Cardamine trifolia) har brede, tredelte, kile formede blade. De hvide eller lyserøde blomster kommer frem i maj-juni. Den kan dyrkes i stenbede.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.479 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her