Logo

Fingerbøl - Digitalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fingerbøl - Digitalis

Det latinske navn Digitalis betyder fingerlang og hentyder til den ca. lange blomst. Det danske navn, finger­bøl, er mere beskrivende, idet blom­sten ligner et fingerbøl. Planterne hø­rer til de stærkt giftige; den friske saft kan forårsage betændelse i mund og svælg, og giften kan medføre mathed og hovedpine. 1. års rosetblade og 2. års stængelblade har siden 18. årh. været anvendt i lægemidler mod hjer­tesygdomme, idet den korrekte dosis hjælper til at gøre hjertets sammen­trækninger mere regelmæssige, hvori­mod en overdosis svækker hjertevirk­somheden og fremkalder lammelser, der kan have døden til følge.

 

Fingerbøl skal sås i juni og udvikler bladrosetter i løbet af eftersommeren, men blomstrer først det følgende år.

 

Gulblomstret fingerbøl (Digitalis lutea). Gul fingerbøl er to- til flerårig, 80- høj og har rent gule blomster i juli-august.

 

Fingerbøl findes også med hvide blomster med gyldne pletter i svælget.

 

Almindelig fingerbøl (Digitalis purpurea) har purpurrøde blomster med mørkere pletter indvendig.

Planten består det første år af en roset af store blade, og først det 2. år skyder den blomstrende, stift oprette stængel frem. Blomsterne er ensidigt rettede, noget hængende og rørformede med korte flige.

 

Vækstkrav: Planten stiller ikke særlige krav til jordbunden; den udvikles godt såvel i fuld sol som i halvskygge og trives også på stenet grund.

 

Pleje: De flerårige formeres ved deling eller frø, de toårige ved frø, der sås i kasser eller potter i juni. Kimplanterne prikles ud med stor afstand og udplan­tes i september eller det følgende forår med 's afstand.

 

Anvendelse: Velegnede under træer i halvskygge eller i staudebedet, mellem lyng og stedsegrønne buske eller på en gårdsplads. Man bør dog være forsigtig med at plante fingerbøl, hvor mindre børn færdes.

 

Arter: Almindelig fingerbøl (Digitalis. purpurea) vokser vildt i Europa og i dele af Nord- og Sydamerika. Planten er 1- høj med stærkt filtede stæng­ler og bladundersider . Blomsterstan­den er 1/2- høj med hængende blomster, der oftest er purpurrøde og plettede i svælget.

 

En lysrosa varietet af fingerbøl (Digitalis purpurea). Navnet fingerbøl svarer godt til blomstens form.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (57 stemmer)
Siden er blevet set 18.024 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1231226-07-2018 17:30:03 Lone
Det er første gang jeg har købt fingerbøl , købte den som pæn stor plante. God info herinde, både fra “haveabc.dk” og, især brugerne 🤗 Jeg var i tvivl om jeg skulke fjerne visne blomster, men kan se, at det skal jeg ikke 🌷😃
142230-05-2014 08:38:20 Rasmus
Denne plante blev sået i vores baggård og min datter fik fingre i den da hun samlede ind til blomstervand. Det resulterede i kraftigt opkast i 24 timer.
142329-08-2013 13:41:52 Ado Rasmussen
Jeg har siden planten dukkede op engang i foråret noget
disorienteret, idet jeg ikke har nogen erindring om plantens
eksistens netop på dette sted. Jeg kan bare huske, at jeg
havde for nogle år tilbage en digitalis et andet sted i haven
og den havde en anden farve. En glædelig overraskelse
fra Sydgrønland.
142422-07-2013 08:57:51 Karsten Kemp
Hvis jeg havde en have, så ville jeg også sørge for at få fingerbøl til at vokse dér. Jeres gennemgang er som sædvanlig kort og præcis og anvendelig.
142525-06-2012 22:00:26 Hønse
Tak for en rigtig fin beskrivelse. @berit woy:Jeg har købt nogle meget fine planter i plantorama for omkring 70 kr stk. mvh Hønse
142619-04-2012 10:34:43 berit woy
jeg vil så gerne have have masser af diditalis i min have, men jeg vil have dem som færdige planter jeg er SÅ dårlig til det med frø. Kan man købe dem som planter ?

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her