Logo

Guldnælde - Lamiastrum galeobdolon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Guldnælde - Lamiastrum galeobdolon

Guldnælde har en forbløffende lighed med døvnælde, og derfor finder man den både i havebrugslitteraturen og i plantekatalogerne opført som Lamium galeobdolon. Men botanikerne har fun­det ud af, at guldnælde bør anbringes i sin egen slægt, Lamiastrum, der kun omfatter denne ene art. Navnet gale­obdolon er græsk og betyder ordret oversat »væselstank«. Dette ikke sær­lig smigrende navn hentyder til, at bladene afgiver en meget ubehagelig lugt, når man gnider dem mellem fing­rene.

 

Guldnælde (Lamiasrrum galeobdolon) har smukke, gule læbeblomster.

Guldnælde er en lav plante med rod­slående udløbere til alle sider. Den bliver ca. 20 cm høj; de oprette blom­sterstængler når dog en højde på 50 cm. Guldnælde er i stand til at »klatre« op ad de stammer eller andre forhin­dringer, som den træffer på sin vej, og minder i sin fremtrængen på mange måder om skovbundens krybende ved­bend. Bladene ligner fuldstændig døv­nældens blade. Blomsterne er smukke gule læbeblomster, der sidder samlet i kranse op ad blomsterstænglen.

 

Guldnælde (Lamiastrum galeobdolon) dæk­ker jorden på en sommer, blot man planter 3-4 planter på en kvadratmeter.

 

Vækstkrav: Guldnælde trives bedst i skovmuld og bliver særlig frodig i halv­skygge eller skygge. Den kan godt vokse i fuld sol, men så bliver bladene mindre, og vækst kraften er ikke så voldsom.

 

Pleje: Guldnælde formeres let ved de­ling eller ved udplantning af udløber­ne, der slår rod på samme måde som udløberne hos jordbær. Da den breder sig meget hurtigt, behøver man kun at plante 3-4 planter pr. m², der i løbet af en vækstsæson helt dækkes. Guldnæl­de sejrer let over ukrudtet på jordstyk­ket; der er ingen problemer med lug­ning af et areal med guldnælde som bundplante. Hvis guldnælden klatrer op i stauder eller buske, kan dens udløbere let fjernes ved afskæring eller afrivning, og vil man en gang imellem begrænse guldnælderne eller forynge dem, kan de klippes tilbage med en hækkesaks eller en rotorgræsklipper.

 

Anvendelse: Til en grovere skovbund i haven eller parken er guldnælde den ideelle bundplante; den klarer sig selv uden nogen form for pasning. Dens eneste uheldige egenskab er nok dens helt usandsynlige livskraft, som man dog nemt kan tøjle ved kraftig bortlug­ning. I finere haveanlæg skal man være lidt forsigtig med guldnælde. Den kan således ikke anbefales som bundplante i et rosenbed, hvor den kvæler de lave roser; ej heller i et finere staudebed hører den hjemme. Om vinteren beva­rer bladene deres grønne farve længe.

 

Sorter: Arten har rent grønne blade, men i haver anvender man ofte sorten Lamiastrum galeobdolon 'Variega­tum', som har sølvhvide striber på det grønne løv.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (13 stemmer)
Siden er blevet set 5.945 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
204602-09-2012 02:10:21 maya houmann
Guldnælden bliver - ligesom døvnælden - brugt som "lægemiddel# - er bl.a. slimløsende, og der kan laves en rigtig dejlig te af den - evt. blandet med andre urter.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?


Effektiv reklame - klik her