Logo

Gummipude - Azorella trifurcata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gummipude - Azorella trifurcata

Af slægten Azorella findes der ca. 100 arter, som for størstedelens vedkom­mende hører hjemme i Sydamerika, hvor de især findes i Andesbjergene og omkring Magellanstrædet. De danner lave, tætte puder, som sjældent bliver mere end 10 cm høje, og blomsterne er små, grønlighvide og uanselige. De­res værdi som haveplanter ligger i de friskgrønne, glinsende blade og deres evne til at vokse sammen til et tæt bunddække. Navnet trifurcata betyder tregaflet og hentyder til bladenes form. Desværre er de fleste arter ikke hård­føre nok til vort klima, kun gummipude klarer sig nogenlunde, selvom den helst skal have et vinterdække af grangrene. Det er risikabelt at dække med løv eller halm, som, når det bliver vådt, kan forårsage forrådnelse.

 

Gummipude (Azorella trifurcata) breder sig let på stenbed med godt dræn.

 

Vækstkrav: Gummipude trives bedst i en meget humusrig jord, men tåler ikke for megen kunstgødning. Den kræver perfekt dræn og egner sig godt til et solrigt sted øverst i stenbedet, hvor den bedst plantes i en lomme. Den kan dog også trives i halvskygge. Formeringen sker ved stiklinger eller deling om foråret.

 

Andre arter: Azorella peduncularis er ikke så hårdfør som trifurcata og kan kun anbefales til koldhus. Den er svagtvoksende, men danner efterhån­den tætte, runde puder og er med sin friskgrønne farve en smuk lille plante.

 

Gummipude og andre alpe­planter lykkes bedst på grus­blandet, veldrænet jord og dækket med granris mod vinterkulde og skarp forårs­sol. Lad gummipude vokse hen over store granitsten, som opsuger solvarmen om dagen og afgiver varmen langsomt resten af døgnet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.619 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her