Logo

Gyldenlak - Cheiranthus cheiri

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Gyldenlak - Cheiranthus cheiri

Gyldenlak var tidligere en almindelig stueplante og kaldtes ofte »de gamle jomfruers blomst«. Den er vildtvok­sende i Sydeuropa, hvor den er flerårig og halvbuskagtig, indtil 75 cm høj med oprette, kantede skud og helrandede, smalt lancetformede blade. Blomster­ne er samlet i ret tætte klaser og er undersædige med 4 bæger- og 4 kron­blade, 6 støvdragere samt 2 frugtblade. Blomsten har en fin duft. Frugten er en skulpe, hvis to klapper falder af og efterlader skillevæggen, frøstolen og griflen.

 

Gyldenlak (Cheiranthus cheiri) er ofte vanskelig at dyrke, men belønner  haveejeren med et væld af kraftigtduftende blomster fra april til juni.

 

Vækstkrav: Planten trives bedst på et beskyttet sted i læ og sol. En alminde­lig god, ikke for tung havemuld giver de bedste planter.

 

Pleje: Her i landet dyrkes planten som toårig og kan behandles på to måder. Frøet kan sås i maj i hus, prikles og udplantes på friland med 25-30 cm's afstand og i september indplantes med klump for overvintring i koldhus, hvor der udluftes i godt vejr. Planterne udplantes derefter det følgende forår i begyndelsen af april.

En anden og mere enkel, men også mere risikabel metode er at så frøet i juni-juli på friland, prikle ud i 25-35 cm's afstand og lade planterne overvin­tre på friland. Planterne er temmelig hårdføre, og bliver vinteren ikke for streng, vil de fleste af dem det følgende forår stadig være grønne og friske og blomstre i april-maj. Planterne kan eventuelt dækkes med granris som be­skyttelse mod de udtørrende martsvin­de. Efter afblomstring fjernes planter­ne, hvis andre sommerblomster skal erstatte gyldenlakken. Tager de ikke pladsen op for andre, så lad dem blive stående, da de med lidt held kan blomstre og trives i flere år.

 

Gyldenlak (Cheiranthus cheiri) blomstrer om foråret på samme tid som tulipanerne.

 

Anvendelse: I bede, til afskæring og som potteplante.

 

Sorter:

'Cloth of Gold' bliver 60 cm høj og har en ren gul farve.

'Goliat' er mørkebrun og ca. 60 cm høj.

'Scarlet Emperor' bliver 40 cm høj; farven er skarlagen.

Frøhandlerne sælger ofte frø i pakker med blandede farver uden sortsbetegnelse. Farverne er oftest rødlige, brune, gule og bronze.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.952 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!