Logo

Hagelilje - Crinum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hagelilje - Crinum

Navnet Crinum stammer fra det græ­ske krinon, der betyder lilje og skyl­des, at blomsterne minder om liljer, selvom de ikke tilhører liljefamilien. De ca. 130 arter findes spredt over hele den tropiske og subtropiske verden på meget forskelligartede voksesteder, dog overvejende i kystegne; den ene­ste nordamerikanske art, Crinum ame­ricanum, der har kridhvide, duftende blomster, vokser langs vej kanter i Flo­ridas sumpstrækninger. De er alle løgplanter; løgene kan blive meget store og hos nogle arter veje op mod 10 kg. Mange af løgene er nærmest flaske­formede med en meget lang »hals« foroven; hos de største kan denne hals blive omkring 1/2 m lang. De grønne blade, der vokser i en roset, er bånd­formede og bliver hos nogle arter op mod 1 m lange. Midt i rosetten frem­kommer den stive blomsterstængel, der bærer 6-20 store, i reglen duftende blomster. Til havebrug anvendes kun de mest hårdføre samt nogle krydsnin­ger; de kan dog ikke overvintre uden dække. Det samme gælder den vellyk­kede krydsning Crinodonna, mellem Crinum moorei og Amaryllis belladon­na.

 

Crinum bulbispermum trives i fuld sol; så kommer blomsternes farver til deres fulde ret.

 

Vækstkrav: De tropiske arter kan dyr­kes i væksthus eller vinterhave; de subtropiske arter er det sikrest at dyr­ke i potter eller baljer, som kan tages ind om vinteren; de kan stå nedgravet i haven fra slutningen af maj. Kun Cri­num powelli kan man forsøgsvis an­bringe på et lunt sted i haven, helst op mod en husmur, og lade den overvin­tre under et solidt dække af halm eller blade og grangrene. Lykkes det at få løgene etableret, vil man blive beløn­net med en stedse frodigere blomstring år efter år. De sydafrikanske arter og hybrider kræver en hvileperiode om vinteren, hvor de ligger lunt og tørt; men man skal ikke tage løgene op af jorden, da de ikke tåler for hyppig omplantning. I vækstperioden skal de have rigeligt vand og rigelig gødning, hvorfor jorden bør være meget næ­ringsrig og fremfor alt veldrænet.

 

Formering: Sker ved sideløg, som man fjerner uden at ødelægge plantens rod­net og planter i potte eller bænk for sig selv. På friland lader man småløgene sidde; har man heldet med sig, får man efterhånden en prægtig plante med mange blomsterstængler.

 

Hagelilje (Crinum powelli) har store liljelignende blomster.

 

Arter og hybrider:

Crinum amabile har forholdsvis små, runde løg, men bliver op mod 1 m høj. Blomsterne er smukke, røde og duf­tende; hos os fremkommer de om vinteren. Planten har tidligere været mere almindelig i kultur, men er nu sjælden. Kan kun dyrkes i tropisk hus; stammer fra Sumatra.

 

Crinum asialicum kan holdes i en tem­pereret vinterhave; den bliver 50-80 cm høj og kan bære 30-40 hvide, stærkt duftende blomster på hver stængel.

 

Crinum bulbispermum er en af de mere hårdføre afrikanske arter med kæmpe­store, flaskeformede løg. Den har hvi­de, duftende blomster med røde stri­ber; blomsterne sidder på ret lange stilke. Planten bliver 60-80 cm høj og blomstrer i juli-august.

 

Crinum moorei ligner den foregående, men har lysrosa blomster på ganske korte stilke. Også den er ret hårdfør og kan trives på friland om sommeren, helst i en nedgravet potte. Der findes en hvid form, 'Album'. Arten stammer fra Natals og Transvaals bjerge.

 

Crinum powelli er en krydsning mellem Crinum bulbispermum og Crinum moo­rei. Det er den mest anvendte art og den er så hårdfør, at man kan forsøge den på friland. Den oprindelige kryds­ning har store mørkrosa blomster, men der findes sorter med andre blomster­farver, således 'Album', hvide; 'Inter­medium', lysrosa, 'Krelagei', rød, og 'Ellen Bosanquet", laksfarvet.

 

Hagelilje holder sig særlig godt som snitblomst, hvis den stilles i en vase med afkalket »blødt« vand.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (23 stemmer)
Siden er blevet set 5.143 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
215320-04-2012 13:31:52 frank nielsen odense
jeg har en crinum poweli som jeg har haft i en stor potte inde i stu
en i ca 2 år .den har aldrig blomstret .HVORFOR?

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!