Logo

Hagelilje - Crinum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hagelilje - Crinum

Navnet Crinum stammer fra det græ­ske krinon, der betyder lilje og skyl­des, at blomsterne minder om liljer, selvom de ikke tilhører liljefamilien. De ca. 130 arter findes spredt over hele den tropiske og subtropiske verden på meget forskelligartede voksesteder, dog overvejende i kystegne; den ene­ste nordamerikanske art, Crinum ame­ricanum, der har kridhvide, duftende blomster, vokser langs vej kanter i Flo­ridas sumpstrækninger. De er alle løgplanter; løgene kan blive meget store og hos nogle arter veje op mod 10 kg. Mange af løgene er nærmest flaske­formede med en meget lang »hals« foroven; hos de største kan denne hals blive omkring 1/2 m lang. De grønne blade, der vokser i en roset, er bånd­formede og bliver hos nogle arter op mod 1 m lange. Midt i rosetten frem­kommer den stive blomsterstængel, der bærer 6-20 store, i reglen duftende blomster. Til havebrug anvendes kun de mest hårdføre samt nogle krydsnin­ger; de kan dog ikke overvintre uden dække. Det samme gælder den vellyk­kede krydsning Crinodonna, mellem Crinum moorei og Amaryllis belladon­na.

 

Crinum bulbispermum trives i fuld sol; så kommer blomsternes farver til deres fulde ret.

 

Vækstkrav: De tropiske arter kan dyr­kes i væksthus eller vinterhave; de subtropiske arter er det sikrest at dyr­ke i potter eller baljer, som kan tages ind om vinteren; de kan stå nedgravet i haven fra slutningen af maj. Kun Cri­num powelli kan man forsøgsvis an­bringe på et lunt sted i haven, helst op mod en husmur, og lade den overvin­tre under et solidt dække af halm eller blade og grangrene. Lykkes det at få løgene etableret, vil man blive beløn­net med en stedse frodigere blomstring år efter år. De sydafrikanske arter og hybrider kræver en hvileperiode om vinteren, hvor de ligger lunt og tørt; men man skal ikke tage løgene op af jorden, da de ikke tåler for hyppig omplantning. I vækstperioden skal de have rigeligt vand og rigelig gødning, hvorfor jorden bør være meget næ­ringsrig og fremfor alt veldrænet.

 

Formering: Sker ved sideløg, som man fjerner uden at ødelægge plantens rod­net og planter i potte eller bænk for sig selv. På friland lader man småløgene sidde; har man heldet med sig, får man efterhånden en prægtig plante med mange blomsterstængler.

 

Hagelilje (Crinum powelli) har store liljelignende blomster.

 

Arter og hybrider:

Crinum amabile har forholdsvis små, runde løg, men bliver op mod 1 m høj. Blomsterne er smukke, røde og duf­tende; hos os fremkommer de om vinteren. Planten har tidligere været mere almindelig i kultur, men er nu sjælden. Kan kun dyrkes i tropisk hus; stammer fra Sumatra.

 

Crinum asialicum kan holdes i en tem­pereret vinterhave; den bliver 50-80 cm høj og kan bære 30-40 hvide, stærkt duftende blomster på hver stængel.

 

Crinum bulbispermum er en af de mere hårdføre afrikanske arter med kæmpe­store, flaskeformede løg. Den har hvi­de, duftende blomster med røde stri­ber; blomsterne sidder på ret lange stilke. Planten bliver 60-80 cm høj og blomstrer i juli-august.

 

Crinum moorei ligner den foregående, men har lysrosa blomster på ganske korte stilke. Også den er ret hårdfør og kan trives på friland om sommeren, helst i en nedgravet potte. Der findes en hvid form, 'Album'. Arten stammer fra Natals og Transvaals bjerge.

 

Crinum powelli er en krydsning mellem Crinum bulbispermum og Crinum moo­rei. Det er den mest anvendte art og den er så hårdfør, at man kan forsøge den på friland. Den oprindelige kryds­ning har store mørkrosa blomster, men der findes sorter med andre blomster­farver, således 'Album', hvide; 'Inter­medium', lysrosa, 'Krelagei', rød, og 'Ellen Bosanquet", laksfarvet.

 

Hagelilje holder sig særlig godt som snitblomst, hvis den stilles i en vase med afkalket »blødt« vand.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (24 stemmer)
Siden er blevet set 7.162 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
215320-04-2012 13:31:52 frank nielsen odense
jeg har en crinum poweli som jeg har haft i en stor potte inde i stu
en i ca 2 år .den har aldrig blomstret .HVORFOR?

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her