Logo

Hamp - Cannabis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hamp - Cannabis

Hamp er en enårig, tvebo, kraftigt voksende urt med indtil 4 m høje stængler. I Danmark bliver planten sjældent mere end 2 m høj. Bladene er fingrede med smalle, dybt snitdelte, linje-lancetformede afsnit. Blomsterne udvikles i spidsen af stænglen i en topagtig stand. Hunplanter er betyde­lig kraftigere end hanplanter.

 

Vækstkrav: Hamp hører hjemme i Af­rika og Asien og kræver et varmt klima med megen sol og stor fugtighed. Jor­den skal være lerholdig og næringsrig.

 

Pleje: Hamp formeres ved frø, som sås i små potter i april. Da planten ikke tåler frost, kan udplantning først ske i den første uge af juni. Hele sommeren passes den med tilstrækkelig vand og gentagne gødskninger med Nitropho­ska. Hvor der er blæst eller træk, kræves omhyggelig opbinding til en kraftig stok.

 

Anvendelse: Både han- og hunplanter er meget dekorative vækster, der kan plantes enkeltvis eller i grupper i ha­ven. De kan indplantes på tomme pladser i staudebedet eller andre blom­sterbede eller som solitærplanter på græsplænen. I flere tusind år har en særlig type hamp været dyrket i Asien og Afrika, i hvis varme klima hunplan­ternes kirtler udskiller et harpiksagtigt stof, der indeholder cannabinol og an­dre alkaloider, som har en euforiseren­de eller berusende virkning; det kaldes hash efter det nordafrikanske navn haschischas. Alkaloidet skal ikke kunne udvikles, når man dyrker planten Hamppalme under vore kølige klimaforhold; ej heller udvikles plantens fibre tilstrækkelig kraftigt. De benyttes under sydlige himmelstrøg til fremstilling af hampe­reb.

 

Modne frugter af hamp (Cannabis sativa). Nøddefrugterne anvendes som fuglefrø og til udpresning af olie.

 

Arter:

Indisk hamp (Cannabis indica) (billede) og kæmpe hamp (Cannabis sativa 'Gigantea').

 

Stuepalmer skal vandes og gødes kraftigt i hele vækst­perioden fra februar til august. Sørg for, at rodklumpen aldrig bliver helt tør.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (46 stemmer)
Siden er blevet set 16.954 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
501015-03-2016 07:58:22
Hvor kan man skaffe planten på Fyn ?
282628-01-2014 17:56:54 Nis Bennedsen
kan den avles i danmark
282727-05-2013 13:11:27 Pyt Med Det
Hamp er ganske rigtigt brugt i flere tusinde år, som rus midddel (Hash) Men planten er faktisk langt mere kendt for den vildt stærke fibre, som blev brugt til hampe reb i mange år. Det er ikke ulovligt at dyrke det som fodder til høns, eller hvis du er så entusiatisk, at du vil lave dine egne reb ;-) Der ikke noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget.
282803-07-2012 13:21:32 malle
hvor varm skal joeden være, jeg har dem i drivhus
282907-01-2012 17:27:56 haveABC
Hash ? - det ved vi vist ikke noget om, eller også vil vi ikke opfordre, vi er nemlig helt uskyldige. Men det lyder som at du er kender ;-))
283007-01-2012 17:11:07 Sheila
Jeg synes denne her side er utrolig dejlig!! men der står ikke at hampeplanten også bliver brugt til Hash???????:O huh? Kan i lige svare på det. Tak på forhånd! GOD WEEKEND

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her