Logo

Haveaurikel - Primula pubescens

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Haveaurikel - Primula pubescens

Den moderne haveaurikel er opstået ved krydsning af bl.a. den ægte alpe­aurikel (Primula auricula) og den bredbladede aurikel (Primula latifo­lia). Den adskiller sig fra andre primu­la ved at have brede, glatte, ofte mele­de blade af form som et øre (auricula = lille øre eller øreflip). Planteskoler­ne sælger den ofte under navnet Primu­la hortensis, men nu har botanikerne bestemt, at den skal hedde Primula pubescens (pubescens = fint behåret). Blomsterne er samlet i et nøgle i top­pen af den 15 cm høje, bladløse stilk. Kronbladene er kødfulde, bølgede i randen og melede i svælget. Der findes mange farvesorter, som er værd at dyrke.

 

Haveaurikel (Primula pubescens) kan anvendes mange steder i haven: som kantplante, som bundplante og i stenbedet.

 

Vækstkrav: Haveaurikel trives dårligt på tør, sandet jord og på stiv, leret jord; den foretrækker dybmuldet, fug­tig jord med god næringskraft. Den skal have rigelig fugtighed, især forår og sommer; men stænglerne rådner ved rodhalsen, hvis vinteren er for våd. Planten skal have halvskygge; i fuld skygge vokser den ganske vist godt, men sætter kun få blomster.

 

Pleje: Planten formeres let ved frøud­sæd; men endnu nemmere er det at dele 3-4 år gamle planteklumper. De­lingen foretages straks efter afblomstringen eller i september; på samme tid kan ældre planter omplantes. De er tilbøjelige til at blive »højbenede« og bør derfor graves op og plantes så dybt, at bladrosetten på ny kommer helt ned til jordoverfladen.

 

Haveaurikel med gule blomster.

 

Anvendelse: I gamle bondehaver var haveauriklen en yndet kantplante, der ofte blev omplantet hvert år. I moder­ne haver kan vi anvende den på samme måde, men måske bedre som bund­plante i lyse partier af havens »skov­bund«, på skyggesiden af stenbedet eller i forgrunden af staudebedet. Som naboplanter kan foreslås hjerteblomst, jakobsstige, pæoner og pinseliljer, som alle blomstrer samtidig med aurikler­ne.

Aurikelblomster er meget holdbare som snitblomster.

 

Sorter: Haveauriklerne deles i fire ho­vedgrupper:

Almindelig haveaurikel har ensfarvede blomster med hvidt øje. De vokser hurtigt til og holder længe på samme vokseplads.

Lütticher-auriklerne har melede, to­farvede blomster med grøngult øje.

De engelske aurikler er let melede. Blomstens hvide øje er så stort, at det næsten når ud til randen af kronblade­ne.

Den fjerde gruppe er de fyldte aurik­ler, som en overgang var meget moder­ne. Deres farveskala går fra hvidt og gult til brunt og violet.

Blandt navne­sorterne anbefales 'Dusty Miller' med stærkt melede, gule blomster og 'Red Dusty Miller' med rødligt purpurfarve­de blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (16 stemmer)
Siden er blevet set 4.597 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
318908-12-2013 18:29:15 Sussie Christiansen
Jeg har altid været betaget af haveaurikler og primula, jeg husker i min gamle farmors have, langs alle stier stod der disse helt vidunderlige planter i alskens farver. Jeg synes slet ikke man i dag kan få de skønheder der fandtes i min barndom i 50 erne, de stod der smukt i et utal af farver og hvilken duft.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her