Logo

Hestemynte - Monarda hybrida

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hestemynte - Monarda hybrida

Det danske navn heste mynte hentyder til plantens myntelignende, men noget gravere udseende. Det botaniske navn Monarda er givet til minde om den spanske læge Nicolas Monardes (1493­1578), forfatter til flere værker om helbredende urter. Planten har et rigt forgrenet rodsystem, hvorfra de mere end meterhøje, oprette og firkantede stængler udvikles. Bladene er elliptiske med savtakket rand. Blomsterne sid­der i tætte kranse i mange etager over hinanden. Hestemynte har en lang blomstring, helt fra juli til september.

 

Hestemynte kan ikke undværes i staudebedet, her sammen med stormhat (venusvogn), floks, kattehale, ridderspore og tidselkugle.

 

Vækstkrav: Hestemynte trives på alle typer jordbund, udvikles godt i halv­skygge, men blomstrer riges t i fuld sol. Den kræver meget vand i sommerti­den, og på let jord måden gødes kraftigt.

 

Pleje: Plantens tætte rodsystem dør ret hurtigt ud i midten og skaber her en bar plet. Derfor bør den omplantes med få års mellemrum.

Omplantning sker bedst i april. Forme­ringen sker ved deling; men frøudsæd og stiklingeformering kan dog også anvendes. I juli kan man skære urteag­tige stiklinger, som hurtigt slår rod i sandblandet jord under glas. Der an­vendes højst 9 planter pr. m², fordi de breder sig så hurtigt. Blomsterne fal­der af, når de visner, så afpudsning er unødvendig. Opbinding er påkrævet, især hvis planterne gror i skygge eller på et vindudsat sted. Vinterdækning er kun påkrævet på udsatte steder; men i almindelighed er alle de dyrkede sorter fuldt hårdføre.

 

Hestemynte (Monarda hybrida). Den røde sort 'Cambridge Scarlet' er smuk sammen med brudeslør (Gypsophila paniculata).

 

Hestemynte (Monarda hybrida) har tætte kranse af læbe blomster.

 

Anvendelse: Hestemynte er en læn­geblomstrende staude, som bør findes i ethvert staudebed. Desuden kan plan­ten anvendes som »vildstaude« i natur­haven, og i snithaven hører den ligele­des hjemme, da blomsterne er meget holdbare i afskåren stand. I staudebe­det kan heste mynte plantes sammen med andre kraftige stauder som ridder­spore, Aster frikartii og solbrud. Heste­mynte er desuden en god bi-plante.

 

Sorter: 'Adam' (rød), 'Blaustrumpf' (violet), 'Cambridge Scarlet' (lysende rød), 'Croftway Pink' (rosa), 'Mahago­ny' (rød), 'Prarienacht' (violet) og 'Schneewittchen' (hvid).

 

Andre arter: Monarda didyma stam­mer fra Nordamerika. Den danner kraftige, rigt forgrenede planter på 100 cm's højde og blomstrer fra juli til september med skarlagenrøde blom­ster. Hele planten har en kraftig duft. De fleste af de dyrkede sorter stammer fra denne art.

Monarda fistulosa er som den forrige en aromatisk duftende plante, der til­trækker mange bier og sommerfugle. Blomster og høj blade er violette.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (40 stemmer)
Siden er blevet set 14.379 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her