Logo

Himalayanatskygge - Scopolia carniolica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Himalayanatskygge - Scopolia carniolica

Himalaya-natskygge er hjemmehøren­de i Vestasien og Sydøsteuropa, hvor den vokser i løvskove op til ca. . Planten er en staude med oprette stængler og ret tykke rødder. De mør­kegrønne blade er stilkede, elliptiske og helrandede. I maj ses de klokkefor­mede, ret kedeligt matbrune, hængen­de blomster. Frugten er en buddike. Alle dele af planten er meget giftige og indeholder flere giftstoffer. Munkene anvendte i middelalderen disse stoffer mod sygdomme som astma, kighoste og mavekramper, men blot en lidt for stor dosis kan få fatale følger. P.gr. af giftigheden og det uskyldige udseende kan himalaya-natskygge ikke anbefa­les til plantning i haver, hvor der færdes børn.

 

Vækstkrav: Himalaya-natskygge trives bedst i halvskygge, men kan tåle fuld sol. Den kan anvendes i staudebedet, men er bedst som bundplante i åbne busketter.

 

Pleje: Planten formeres let ved frø, som høstes, lige inden buddikerne åb­ner sig sidst på sommeren. Frøet kan gemmes til såning om foråret. Planten formerer sig selv ved spredning af frøet. Den almindeligste formerings­metode er deling af roden; husk at vaske hænderne grundigt efter arbejde med planten! Deling af rødderne sker bedst tidligt om efteråret eller om foråret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.073 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her