Logo

Hjørneklap - Erysimum allionii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hjørneklap - Erysimum allionii

Det ejendommelige navn hjørneklap hentyder til de toklappede skulpers (kapslers) kantede form. Det botani­ske navn Erysimum var i oldtiden nav­net på en lægeplante (græsk erysthai = helbrede). Planten minder meget om gyldenlak, som den da også er i nær slægt med. Den har en busket vækst og bliver omkring høj. Bladene er smalle og aflange, blomsterne samlet i tætte blomsterstande. Farven er gul eller orange.

 

Hjørneklap (Erysimum allionii) har lysende orangegule blomster i det tidlige forår.

 

Vækstkrav: Hjørneklap trives i almin­delig havejord, blot den ikke er alt for fed og leret; den blomstrer bedst i sol. Den er knap nok hårdfør i Danmark og kræver især dækning mod barfrost og tidlig forårssol.

 

Pleje: Formeres ved frøudsæd forsom­mer eller eftersommer på voksestedet. De unge planter beskyttes om vinteren med granris, som først fjernes, når der ikke er risiko for svidning af den skar­pe forårssol i forbindelse med vekslen­de frost og tø. Såningen kan også foregå i potter, som overvintres i bænk eller koldhus; udplantning i april, når blomstringen begynder. Efter afblom­stringen ryddes planterne.

 

Hjørneklap er en uhyre blomsterrig udplantningsplante. Bør anvendes sammen med blå stedmoder og forglemmigej.

 

Anvendelse: En smuk udplantnings­plante, der som gyldenlak, stedmoder og forglemmigej kan anvendes i blomsterbede, plantekummer, altankasser og som stueplante i et køligt vindue.

 

Sorter: 'Lemon Delight' har citrongule og 'Apricot Delight' orangegule blom­ster.

 

Andre arter:

Erysimum helveticum er vildtvoksende i Pyrenæerne samt i Centralalperne. Det er en staude med smalle, grågrønne blade og ret store, duftende, citrongule blomster i maj-­juni. Hele planten bliver kun høj. En glimrende bunddækkeplante på stenbed og stengærde.

 

Erysimum perovskianum hører hjem­me i Centralasien. Den er enårig og minder en hel del om havehjørneklap (Erysimum allionii). Den bliver høj og blomstrer fra marts til maj med lysende safrangule eller orangegule blomster.

 

Sorten 'Compactum Aure­um' med guldgule blomster bliver kun høj. God til stenbed.

 

Erysimum pulchellum fra Balkan og Lilleasien er en høj staude med hårede blade og guldgule blomster fra april til juli. Den kræver fuld sol og trives godt på et veldrænet stenbed.

 

Hjørneklap (Erysimum perovskianum 'Golden Bedder') er en enårig plante.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.757 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• CorneliaTæt, bred busk med store klaser af ret små blomster, koralrøde eller abrikosfarvede i...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!