Logo

Hundetunge - Cynoglossum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hundetunge - Cynoglossum

Hundetunge har navn efter bladenes form og blødhed. Også det botaniske navn betyder hundetunge: græsk kyon = hund og glossa = tunge. Hundetunge er en af de få sommerblomster, som hele sommeren igennem lyser op med herlige, himmelblå blomster, hvis duft tiltrækker bier. En enkelt art har dog rød lilla eller brunrøde blomster. Det er en ret kraftig, opret plante med spredte, lancetformede, siddende bla­de, der er beklædt med fine silkehår. Hele planten har en svag lugt som af mus; det siges, at lugten af plantens rødder kan bort jage muldvarpe. Frug­terne er besat med hagebørster, som hænger fast i dyrepelse og tøj, der på den måde er med til at sprede frøene.

 

Vækstkrav: Hundetunge gror bedst i en næringsrig, ikke for tør jord i fuld sol.

 

Pleje: Frøene udsås direkte på friland om foråret, men breder sig også ved selvsåning. Udover vanding i tørre pe­rioder kræver planten ingen særlig pas­ning.

Anvendelse: Planten er smuk i en- ­eller flerårige blomsterenge, i forgrun­den af blomsterbede og i snitbedet, da den er en dekorativ og holdbar afskæ­ringsblomst. Fin bi-plante.

 

Arter:

Cynoglossum amabile stammer fra det østlige Tibet og kaldes kinesisk hundetunge. Den er egentlig toårig, men anvendes i haverne næsten ude­lukkende som enårig sommerblomst. Blomsterfarven er azurblå.

 

Cynoglossum officinaie eller lægehun­detunge er en gammel medicinplante. Den vokser vildt på de danske øer, især på de tørre græsskråninger langs kysterne. Den har rød lill a blomster i sammensatte svikler på 60 cm lange stængler. Kan anvendes i blomsteren­gen, men er af mindre værdi i det egentlige blomsterbed.

 

Cynoglossum nervosum kan overvintre flere gange og således fungere som staude. Den sås eller plantes i forgrun­den af staudebedet, på stenbedet eller i havens »skovbryn« sammen med f.eks. primula-arter.

 

Hundetunge-arten Cynoglossum nervosum kan anvendes som staude.

 

Hundetand er en god løgplante for den tålmodige haveejer. Hundetand er nemlig meget krævende med hensyn til jordbund og fugtighed, og man skal ikke altid regne med at få dem til at blomstre de første 2-3 år efter lægningen. Læg altid små klynger på 5-10 løg sammen, så giver de den bedste virkning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (10 stemmer)
Siden er blevet set 5.000 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her