Logo

Hvidblomme - Leucojum aestivum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hvidblomme - Leucojum aestivum

Hvidblomme ligner dorotealilje, men blomstrer i maj-juni. Hvidblomme er en nær slægtning til en af vore tidligste forårsløgplanter, dorotealiljen. Hvidblomme kaldes også sommerhvidblomme; aestivum betyder sommerlig. Hvidblomme findes vildt­voksende i Mellem- og Sydeuropa, Lilleasien og Kaukasus, i reglen på fugtige engstrækninger. Sommerhvidblomme har i lighed med dorotealiljen hvide, klokkeformede blomster med en grøn plet i spidsen af hvert kronblad, men blomsterne fremkommer først i maj eller juni, og de hænger gerne tre eller fem på hver af de 30-50 cm høje stængler. Bladene er mørkegrønne, bredt linje formede og lige så lange som blomsterstænglerne; ofte er der endda lidt for mange blade i forhold til antallet af blomster. Løge­ne er store og ægformede og minder om narcisløg; de deler sig let og dan­ner derved tætte kolonier.

 

 

Vækstkrav: Hvidblomme foretrækker en næringsrig muldjord og klarer sig i både sol og skygge, men kræver megen fugtighed. Den vokser gerne ved en søbred eller langs et vandløb og trives godt, selvom vandet i perioder står op omkring den.

 

Formering: Formeringen sker lettest ved sideløg.

 

Andre arter: Høsthvidblomme (Leu­cojum autumnale) er en efterårs bIo m­strende art af samme slægt. Den egner sig her i landet kun til potte kultur eI­ler koldhus; den stammer fra Portu­gal, Spanien og Nordafrika og er ikke hårdfør nok til at klare den danske vinter på friland. Den er ellers en meget yndefuld lille plante med smal­le, græsagtige blade. Den bærer små, hvide, klokkeformede blomster, der i spidsen af kronbladene har pletter med et rødligt skær. Ordet autumnale er latin og betyder høstlig, og blomstrin­gen falder da også i august-september. Høsthvidblomme bliver sjældent mere end 15 cm høj; den formeres let ved frø.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (18 stemmer)
Siden er blevet set 4.048 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!