Logo

Ixiolirion - Ixiolirion

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Ixiolirion - Ixiolirion

Ixiolirion betyder egentlig en Ixia med liljeagtige blomster (græsk leirion = lilje), men Ixia er knoldplanter, der hører til i sværdliljefamilien. Ixiolirion er en steppeplante fra Turkestan og Tyrkiet. Den har forholdsvis små, æg­formede løg, der foroven ender i en lang hals, som man ofte ser det hos narcisser. Bladene er grundstillede, smalle og græslignende. Blomsterne, der sidder i meget åbne skærme på 30- 50 cm høje stængler, er blålilla eller lavendelblå og stjerneformede. De måler 4-5 cm i diameter, fremkommer i maj-juli og er meget holdbare som afskæringsblomster.

 

Ixiolirion klarer sig kun op ad en sydmur og kræver vinterdækning med granris.

 

Vækstkrav: Ixiolirion kræver en let, muldet, veldrænet vokseplads i fuld sol og egner sig bedst til stenbedet. Løgene lægges om efteråret i ca. 10 cm’s dybde. Når man køber løg, skal man sikre sig, at de er faste og saftspændte, for Ixiolirion-løg lider stærkt ved at være oven for jorden i længere tid. Vinterdækning er påkrævet, og gran­grene er bedst.

 

Formering: I reglen er Ixiolirion ikke særlig villig til at danne sideløg i større mængde, så den må formeres ved frø, der udsås i bænk lige efter modningen. Undertiden formerer den sig også ved selvsåning.

 

Arter:

Ixiolirion-arterne ligner hinan­den meget, men det er dog muligt at udskille et par:

Ixiolirion kolpakowskianum har bleg­blå, undertiden næsten hvide blomster på ca. 30 cm høje stængler. Løvblade­ne vokser som en græstot. Den er sjælden i kultur.

Ixiolirion tataricum, også kendt som Ixiolirion montanum, findes i mange farver fra blegblå over lavendelblå til blålilla. Den bliver 30-50 cm høj og blomstrer i maj-juni.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.234 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Gloire de Dijon - The Old Glory RoseNår det er varmt, bliver den gule nuan­ce dybere i retning af abrikosorange, og ud på...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!