Logo

Ixiolirion - Ixiolirion

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ixiolirion - Ixiolirion

Ixiolirion betyder egentlig en Ixia med liljeagtige blomster (græsk leirion = lilje), men Ixia er knoldplanter, der hører til i sværdliljefamilien. Ixiolirion er en steppeplante fra Turkestan og Tyrkiet. Den har forholdsvis små, æg­formede løg, der foroven ender i en lang hals, som man ofte ser det hos narcisser. Bladene er grundstillede, smalle og græslignende. Blomsterne, der sidder i meget åbne skærme på 30- 50 cm høje stængler, er blålilla eller lavendelblå og stjerneformede. De måler 4-5 cm i diameter, fremkommer i maj-juli og er meget holdbare som afskæringsblomster.

 

Ixiolirion klarer sig kun op ad en sydmur og kræver vinterdækning med granris.

 

Vækstkrav: Ixiolirion kræver en let, muldet, veldrænet vokseplads i fuld sol og egner sig bedst til stenbedet. Løgene lægges om efteråret i ca. 10 cm’s dybde. Når man køber løg, skal man sikre sig, at de er faste og saftspændte, for Ixiolirion-løg lider stærkt ved at være oven for jorden i længere tid. Vinterdækning er påkrævet, og gran­grene er bedst.

 

Formering: I reglen er Ixiolirion ikke særlig villig til at danne sideløg i større mængde, så den må formeres ved frø, der udsås i bænk lige efter modningen. Undertiden formerer den sig også ved selvsåning.

 

Arter:

Ixiolirion-arterne ligner hinan­den meget, men det er dog muligt at udskille et par:

Ixiolirion kolpakowskianum har bleg­blå, undertiden næsten hvide blomster på ca. 30 cm høje stængler. Løvblade­ne vokser som en græstot. Den er sjælden i kultur.

Ixiolirion tataricum, også kendt som Ixiolirion montanum, findes i mange farver fra blegblå over lavendelblå til blålilla. Den bliver 30-50 cm høj og blomstrer i maj-juni.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.909 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her