Logo

Jakobslilje - Sprekelia formosissima 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Jakobslilje - Sprekelia formosissima 2

Jakobsliljes botaniske navn Sprekelia er givet til ære for den tyske jurist

Johann Heinrich von Sprekelen (1691-1764), som havde en smuk have og et værdifuldt botanisk bibliotek i Ham­burg. Jakobslilje er hjemmehørende i Mexico og Guatemala, hvorfra løgene blev indført til Spanien og opkaldt efter den spanske skytshelgen Skt. Ja­kob. Slægten omfatter kun en art, Sprekelia formosissima, hvis løgdiame­ter er ca. 5 cm. Bladene er 30-45 cm lange og 1-2 cm brede, mens det rødlige skaft, der bærer den skarlagen­røde, korslignende blomst, er 20-30 cm langt. Bladene fremkommer i slut­ningen af blomstringsperioden eller, ved tidlig blomstring, efter afblom­stringen.

 

Pleje: Løgene lægges i en meget porøs jord, f.eks. en grov spagnumblanding, i april-maj. Efter lægningen holdes 15-20°C, og der tilføres meget vand og næring. Jo lavere temperaturen er i hvileperioden, jo senere blomstrer jakobslilje; blomstringen varer 7-10 dage. I juli visner bladene, hvorefter løgenes hvileperiode begynder. I hvile­perioden opbevares løgene tørt og frostfrit, helst omkring 14°C, idet de hverken må blive fugtige eller tørre for kraftigt ud.

 

Formering: Den normale formering af jakobslilje sker ved hjælp af sideløg. Frøformering er mulig, men besværlig. Støvdragerne og griflen modnes ikke samtidig, så når griflen i en blomst deler sig i tre, bestøver man den med støv fra støvdragerne i en yngre blomst. Seks uger efter bestøvningen er frøet færdigudviklet og skal sås umiddelbart herefter, ellers taber det spireevnen. Frøene sås i enhedsjord.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.590 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!