Logo

Jerikorose - Anastatica hierochuntica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jerikorose - Anastatica hierochuntica

Jerikorose er en meget gammel beteg­nelse for denne mærkelige plante, der hører til de korsblomstrede. Det græs­ke navn Anastatica siger en del om plantens karakter, idet anastasis betyder genopstandelse; formentlig så de gamle korsfarere blomsten som et sym­bol på genopstandelsen. Efter blom­string og frømodning dør planten, og de tynde, bladløse stængler ruller sig sammen til en kugle, som af vinden føres vidt omkring. Når kuglen kom­mer i berøring med fugtighed, folder den sig ud, så at frøene frigøres og spredes. Artsnavnet hierochuntica be­tyder fra Jeriko, men planten stammer ikke herfra, derimod fra et ørkenbælte fra det sydlige Iran til Marokko. I den kortvarige regntid om foråret spirer frøene hurtigt, og kimplanterne dan­ner en kort pælerod og stærkt forgre­nede skud med få blade og små blom­ster.

 

Pleje: Er man så heldig at få fat i nogle frø af jerikorose, kan man så dem i let sandjord i en skål eller urtepotte. Når de første kimblade viser sig, kan man udplante småplanterne på et solrigt, varmt sted i det fri.

 

Anvendelse: Kun som kuriositet i sten­bedet eller alpehuset. Tørre jerikoro­ser hjembringes af og til af turister. Ved gentagne behandlinger med vand og udtørring kan man få »roserne« til at åbne og lukke sig.

 

Andre jerikoroser: Asteriscus pygmae­us hører til de kurvblomstrede og bæ­rer små hvide kurvblomster. I tørtiden modnes frøene, som omgives af den tørre kurv, der først åbner sig på ny, når der er tilstrækkelig fugtighed til stede. Denne plante kendes også un­der navnet jerikorose og kan træffes i omegnen af Jeriko.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (19 stemmer)
Siden er blevet set 5.790 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1204416-01-2018 08:10:17 Jørn sloth
frø og planter kan nu købes hos. tropic scandi
309725-02-2010 15:30:35 haveABC
Er der nogen der ved hvor man kan købe jerikorose-frø ?
Så vil vi meget gerne vide det på haveABC
309825-02-2010 15:16:17 Inger
Kan man slet ikke købe frøene?
309931-01-2010 14:29:54 Inger Dybdahl
5,0

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her