Logo

Jerikorose - Anastatica hierochuntica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Jerikorose - Anastatica hierochuntica

Jerikorose er en meget gammel beteg­nelse for denne mærkelige plante, der hører til de korsblomstrede. Det græs­ke navn Anastatica siger en del om plantens karakter, idet anastasis betyder genopstandelse; formentlig så de gamle korsfarere blomsten som et sym­bol på genopstandelsen. Efter blom­string og frømodning dør planten, og de tynde, bladløse stængler ruller sig sammen til en kugle, som af vinden føres vidt omkring. Når kuglen kom­mer i berøring med fugtighed, folder den sig ud, så at frøene frigøres og spredes. Artsnavnet hierochuntica be­tyder fra Jeriko, men planten stammer ikke herfra, derimod fra et ørkenbælte fra det sydlige Iran til Marokko. I den kortvarige regntid om foråret spirer frøene hurtigt, og kimplanterne dan­ner en kort pælerod og stærkt forgre­nede skud med få blade og små blom­ster.

 

Pleje: Er man så heldig at få fat i nogle frø af jerikorose, kan man så dem i let sandjord i en skål eller urtepotte. Når de første kimblade viser sig, kan man udplante småplanterne på et solrigt, varmt sted i det fri.

 

Anvendelse: Kun som kuriositet i sten­bedet eller alpehuset. Tørre jerikoro­ser hjembringes af og til af turister. Ved gentagne behandlinger med vand og udtørring kan man få »roserne« til at åbne og lukke sig.

 

Andre jerikoroser: Asteriscus pygmae­us hører til de kurvblomstrede og bæ­rer små hvide kurvblomster. I tørtiden modnes frøene, som omgives af den tørre kurv, der først åbner sig på ny, når der er tilstrækkelig fugtighed til stede. Denne plante kendes også un­der navnet jerikorose og kan træffes i omegnen af Jeriko.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (15 stemmer)
Siden er blevet set 3.364 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1204416-01-2018 08:10:17 Jørn sloth
frø og planter kan nu købes hos. tropic scandi
309725-02-2010 15:30:35 haveABC
Er der nogen der ved hvor man kan købe jerikorose-frø ?
Så vil vi meget gerne vide det på haveABC
309825-02-2010 15:16:17 Inger
Kan man slet ikke købe frøene?
309931-01-2010 14:29:54 Inger Dybdahl
5,0

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os