Logo

Jernurt - Verbena

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jernurt - Verbena

Verbena var hos romerne benævnelse på planter eller grene, der blev an­vendt til bekransning, ofring eller i medicinen. En af arterne, der vokser i Middelhavslandene, Verbena officina­lis, har da også været anvendt som lægeurt.

Det er oftest urter med modsatte blade og aksformede eller halvskærmforme­de, midtpunktsøgende blomsterstan­de. Blomsten er svagt uregelmæssig, og frugten er en firdelt spaltefrugt med små, nødagtige delfrugter.

 

Jernurt (Verbena venosa) breder sig stærkt med underjordiske udløbere. Bør overvintres frostfrit.

 

Vækstkrav: Ret mager, let jord på varm, solrig plads. Bør aldrig plantes i nygødet jord.

 

Pleje: Formeres oftest ved frø, der sås i marts i hus. Når planterne begynder at udvikle løvblade, prikles de i kasser for senere at pottes. Potterne stilles i koldhus eller i bænk indtil slutningen af maj, hvor de efter afhærdning ud­plantes. Under væksten er nogle skud tilbøjelige til at blive lange; disse top­pes eller nedkroges.

 

Anvendelse: Rabat, kant eller altan­kasse. De købes om foråret i jordpot­ter eller urtepotter og udplantes, når der ikke er risiko for nattefrost. Er ikke holdbare som afskårne.

 

Arter og sorter:

Verbena bonariensis er en 90 cm høj staude med mørkviolette blomster i aks. Dyrkes som enårig.

Verbena canadensis er ligeledes en staude, men dyrkes som enårig urt. Sorten 'Compacta' har purpurrøde blomster med hvid midte.

Verbena hybrida er den almindeligste havejernurt. Planten er fremkommet efter krydsning mellem flere arter, og der findes en række lave, rigtblom­strende sorter: ' Amethyst' med blå blomster med hvid midte; 'Blaze' med lysende skarlagen blomster; 'Danne­brog' med skarlagen og hvide blom­ster; samt 'Starlight' med blå og hvide blomster.

Verbena officinalis, lægejernurt, er hjemmehørende i Sydeuropa og vok­ser forvildet nogle steder i Danmark. Det er en enårig urt med indtil 25 cm lange aks med lilla blomster i juli­-august. Planten er bitter og adstringe­rende, anvendtes tidligere mod hoved­- og ørepine og indgik ofte i blandings­medicin sammen med øl eller honning. Verbena venosa breder sig ved hjælp af hvide, underjordiske udløbere, som i milde vintre kan overvintre i haven. Det er dog sikrest at grave planterne op om efteråret og overvintre dem køligt, men frostfrit. Kan også dyrkes som enårig sommerblomst. Blom­sterstanden er smukt violetblå og til­trækker mange bier.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (23 stemmer)
Siden er blevet set 14.698 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1172716-07-2017 20:00:56 Bente Spittau
Skal hovederne nippes af foroven, eller skal hel stiklen nippes væk, Jeg er i tvivl, og syntes ikke at jeg kan finde det, min har været fuld af blomster, men er det ikke mere, og vil gerne have flere blomster. Tak for hjælpne
531007-06-2016 15:41:05 Agnes Bjerre
Meget fyldig og informativ beskrivelse Men der mangler lidt om vandingsbehov ved plantning i krukke
504428-03-2016 19:46:02 Nila
Hvor finder man jernurt? En bestemt by?
113409-02-2013 22:37:12 Ostereje
hvor finder jeg jernurt??
113527-11-2010 13:38:46 algrensen
Hej..
Er der nogle der ved hvor man kan købe jernurt... VIl så gerne ha denne plante...
Tusind tak for hjælpen..

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad er vigtigst efter valget?

Effektiv reklame - klik her