Logo

Judaspenge - Lunaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Judaspenge - Lunaria

Det danske navn judaspenge hentyder til de runde frugter, hvis glinsende skillevæg kan minde om sølvpenge, men som p.gr. af deres »uægte« karak­ter er blevet sammenlignet med Judas' 30 sølvpenge.

Der findes to vildtvoksende arter, ju­daspenge og måneskulpe, i Europa. Bladene er groft tandede, hjerteforme­de og langstilkede. Blomsterne er sam­let i åbne toppe, og frugterne er store skulper med blivende, iøjnefaldende, pergamentagtige skillevægge. Vækstkrav: Judaspenge vokser bedst i sol i almindelig god havejord, medens måneskulpe også trives i nogen skygge og gerne på fugtig jord.

 

Judaspenge har iøjnefaldende, rødviolette blomster i juni.

 

Judaspenge(Lunaria annua) har store, ovale skulper. Når de yderste klapper fjernes, ses den sølvglinsende skillevæg.

 

Pleje: Begge arter formeres ved frø, der sås i juni på friland eller i koldhus. Planterne udplantes på blivestedet i september med 35-45 cm's afstand; de breder sig stærkt ved selvsåning. Stauden kan ligeledes formeres ved deling af planten om efteråret.

 

Anvendelse: I staudebed eller udkant af et busket. Anvendes afskåret især til tørrede buketter.

 

Arter: Judaspenge (Lunaria annua) er en- eller toårig og bliver indtil 1 m høj, Blomsterne er purpurfarvede, under­tiden hvidlige, og ganske smukke; men det er især frugternes smukke, ovale, sølvglinsende skillevægge, der gør, at planten dyrkes så ofte. De er meget holdbare som afskårne og anvendes i tørrede buketter.

Flerårig måneskulpe (Lunaria redivi­va) er en staude og bliver indtil 1,5 m høj. Blomsterne er lyst purpur til vio­lette, og frugterne er elliptiske. Plan­ten er vildtvoksende her i landet, men træffes kun nogle få steder i Jylland og på Bornholm, hvor den vokser på fugtige steder i skove.

 

På ukrudtsfri jord kan judaspenge, akeleje, fingerbøl, jakobsstige, katost og okseøje så sig selv fra år til år og danne en naturlig blomstereng.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (44 stemmer)
Siden er blevet set 16.734 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
270524-05-2011 08:01:00 bendt andersen
min gamle mor har judaspenge i sin have men de er meget blå i blomsten, findes der flere sorter, eller er det jordbundens beskaffenhed, dvs. kalkindhold.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Mette Frederiksen for en rigsret i Minksagen?

Effektiv reklame - klik her