Logo

Jute - Corchorus capsularis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jute - Corchorus capsularis

Jute er en enårig plante, som i udseen­de minder meget om brændenælde, blot betydelig kraftigere og højere. Bladene er langstrakt hjerteformede med tydelig spids. Blomsterne er små og gule; de udvikles fra bladhjørnerne. Frugten er en spaltefrugt. Jute dyrkes i Sydasiens deltaer og i andre fugtige egne med høj temperatur. Frøene sås tæt, så at planterne ikke forgrener sig, men presser hinanden opad mod lyset. Væksten er hurtig, og der kan høstes to afgrøder om året.

Når planterne begynder at blomstre 4 måneder efter udsæden, hugges de af ved roden, bundtes løst og stilles 3-4 dage i solen, så bladene visner og falder af. Derefter lægges stænglerne i vand og rødnes, så at fibrene kan frigøres. Fibrene er 150 til 300 cm lange og har en meget kraftig lugt. De tørres på ståltrådsstativer, pakkes i baller og sendes til en jutemølle, hvor de renses, spindes og væves til sække­lærred, hessian eller jutegarn. Jute er for tiden hårdt trængt på markedet af kunststoffer, og økonomien ved dyrk­ningen er dårlig.

 

Andre arter: Den nære slægtning Corchorus olitorius dyrkes i de samme egne som jute, men på mere tør jord; den giver kun en afgrøde om året. Se også artiklerne Brændenælde og Hamp.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (12 stemmer)
Siden er blevet set 4.318 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her